Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56293

Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac


Budić-Leto, Irena; Maleš, Petar
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac // Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 56293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac
(Non-flavonoid phenols in white wine Pošip and Rukatac)

Autori
Budić-Leto, Irena ; Maleš, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000, 43-44

Skup
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pošip; Rukatac; fenolne kiseline; identifikacija
(Pošip; Rukatac; phenolic acid; identification)

Sažetak
S enološkog gledišta važnost fenolnih spojeva temelji se na činjenici da su to spojevi s izrazitim utjecajem na boju, oporost, gorčinu i oksidacijsko stanje vina. Današnja istraživanja pokazuju kako fenolni spojevi u vinu imaju pozitivnu zaštitnu ulogu djelujući kao antioksidansi u ljudskom organizmu. U Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Instituta za jadranske kulture istražili smo sadržaj neflavonoidnih fenola u bijelim vinima Pošipu i Rukatcu iz godina berbe 1996, 1997 i 1998. Primijenjena je čvrsto-fazna ekstrakcija za separaciju i koncentraciju fenolnih spojeva. Ekstrakcija je provedena korištenjem C18 i SAX adsorbenata. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje fenolnih spojeva provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Određene su sljedeće fenolne kiseline:galna, protokatehinska, vanilinska, kafeinska, p-kumarinska i ferulična. U vinu Pošip utvrđen je veću udio kafeinske i p-kumarinske kiseline, a u vinu Rukatac veći udio galne vanilinske i protokatehinske kiseline. Dobiveni rezultati koristit će se u utvrđivanju fenolnog profila bijelih vina Pošip i Rukatac. Utvrđeni udjeli fenolnih kiselina u vinima mogu služiti kao pomoć u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
00910101

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Petar Maleš (autor)

Avatar Url Irena Budić-Leto (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budić-Leto, Irena; Maleš, Petar
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac // Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Budić-Leto, I. & Maleš, P. (2000) Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac. U: Maleš, P. & Maceljski, M. (ur.)Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu.
@article{article, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena and Male\v{s}, Petar}, year = {2000}, pages = {43-44}, keywords = {Po\v{s}ip, Rukatac, fenolne kiseline, identifikacija}, title = {Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Po\v{s}ip i Rukatac}, keyword = {Po\v{s}ip, Rukatac, fenolne kiseline, identifikacija}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Budi\'{c}-Leto, Irena and Male\v{s}, Petar}, year = {2000}, pages = {43-44}, keywords = {Po\v{s}ip, Rukatac, phenolic acid, identification}, title = {Non-flavonoid phenols in white wine Po\v{s}ip and Rukatac}, keyword = {Po\v{s}ip, Rukatac, phenolic acid, identification}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font