Pregled bibliografske jedinice broj: 56293
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac // Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. 43-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 56293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neflavonoidni fenoli u bijelim vinima Pošip i Rukatac
(Non-flavonoid phenols in white wine Pošip and Rukatac)
Autori
Budić-Leto, Irena ; Maleš, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
/ Maleš, Petar ; Maceljski, Milan - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000, 43-44
Skup
Unapređenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Pošip; Rukatac; fenolne kiseline; identifikacija
(Pošip; Rukatac; phenolic acid; identification)
Sažetak
S enološkog gledišta važnost fenolnih spojeva temelji se na činjenici da su to spojevi s izrazitim utjecajem na boju, oporost, gorčinu i oksidacijsko stanje vina. Današnja istraživanja pokazuju kako fenolni spojevi u vinu imaju pozitivnu zaštitnu ulogu djelujući kao antioksidansi u ljudskom organizmu. U Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Instituta za jadranske kulture istražili smo sadržaj neflavonoidnih fenola u bijelim vinima Pošipu i Rukatcu iz godina berbe 1996, 1997 i 1998. Primijenjena je čvrsto-fazna ekstrakcija za separaciju i koncentraciju fenolnih spojeva. Ekstrakcija je provedena korištenjem C18 i SAX adsorbenata. Separacija, te kvalitativno i kvantitativno određivanje fenolnih spojeva provedena je HPLC tehnikom na reverznoj fazi. Određene su sljedeće fenolne kiseline:galna, protokatehinska, vanilinska, kafeinska, p-kumarinska i ferulična. U vinu Pošip utvrđen je veću udio kafeinske i p-kumarinske kiseline, a u vinu Rukatac veći udio galne vanilinske i protokatehinske kiseline. Dobiveni rezultati koristit će se u utvrđivanju fenolnog profila bijelih vina Pošip i Rukatac. Utvrđeni udjeli fenolnih kiselina u vinima mogu služiti kao pomoć u identifikaciji vina određene sorte s određenog područja uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
00910101
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split