Pregled bibliografske jedinice broj: 562864
Zbrinjavanje viška hranjive otopine u hidroponskom uzgoju rajčice
Zbrinjavanje viška hranjive otopine u hidroponskom uzgoju rajčice, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 562864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zbrinjavanje viška hranjive otopine u hidroponskom uzgoju rajčice
(Disposal of excess nutrient solution in tomato soilless culture)
Autori
Bastić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2010
Stranica
24
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
zatvoreni hidroponski sustav; UV-sterilizacija; recirkulacija hranjive otopine
(closed hydroponic system; UV-sterilization; nutrient solution recirculation)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je definirati količinu i varijabilnost procijeđene hranjive otopine u uzgoju rajčice na kamenoj vuni, te pomoću UV-sterilizatora odrediti postupak recirkulacije, učestalost laboratorijske kontrole i način korekcije pojedinih soli u recirkulacijskoj hranjivoj otopini. U plasteniku s posađenom rajčicom postavljen je uređaj za filtraciju i sterilizaciju recirkulacijske hranjive otopine, tip Ultra-LP/HP. Sterilizacija je obavljana od mjeseca travnja do rujna pri sljedećim radnim parametrima uređaja: protok 20 do 24 l/min, doza zračenja 90 do 136 mJ/cm2, ozračenost 6, 4 do 7, 9 mW/cm2. Dnevna potrošnja hranjive otopine iznosila je od 1 litre ili manje po biljci krajem mjeseca ožujka, do preko 3, 5 litre po biljci krajem mjeseca lipnja u razdoblju dana s najdužim osvjetljenjem. Zatim je dnevna količina hranjive otopine smanjivana, da bi u trećoj dekadi mjeseca rujna opet iznosila manje od 1 litre po biljci. Izlaznu količinu hranjive otopine iz otvorenog hidroponskog sustava treba zbrinuti. Veće količine mogu postati onečišćivač okoliša, pa hidroponski sustav treba transformirati u sustav zatvorenog tipa. Od oko 150 m3 hranjive otopine koja je ušla u sustav fertirigacije, moglo se recirkulacijom vratiti 25 do 35 %, ovisno o evaporaciji perkolata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Joisp Borošić
(mentor)