Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56267

SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA


Pliestić, Stjepan; Čopec, Krešimir; Kovačev, Igor
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA // 16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 17-26 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 56267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA
(MAIZE GRAIN RECURRENT DRYING AND REHYDRATION)

Autori
Pliestić, Stjepan ; Čopec, Krešimir ; Kovačev, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA / Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000, 17-26

Skup
16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kukuruzno zrno; rehidracija; brzina sušenja
(corn kernel; rehydration; drying velocity)

Sažetak
Poslije potpunog sazrijevanja zrna može doći do ponovnog ovlaživanja, koje može nastati sorpcijom pare iz okolnog zraka, izravnim oborinskim močenjem ili drugim dodirom s vodom. Ovo je slučaj kod stajanja zrna u polju, na privremenim skladišnim površinama (piste), prilikom transporta ili u drugim uvjetima nepravilnog uskladištenja materijala. Na sorpciju vodene pare iz zraka izravno utječu vlažnost i temperatura zraka. Ispitivanja su provedena na zrnu kukuruza hibrida Bc 492 poradi njegove velike zastupljenosti na proizvodnim površinama u RH, te radi usporedbe sa rezultatima ranije provedenih istraživanja. Zrno kukuruza je rehidrirano na približno 31% vlage u zrnu, te je potom osušeno na približno 14% vlage. Na osnovu dobivenih rezultata konstruirane su krivulje sušenja. Iz dobivenih rezultata ispitivanja proizlazi da je zrno, koje je samo jednom rehidrirano i potom osušeno, sporije otpuštalo vodu od ostalih uzoraka koji su prošli ovaj postupak dva ili više puta. Vrijeme sušenja četvrtog uzorka bilo je za 33 % kraće od vremena sušenja prvog uzorka. Za pretpostaviti je, da se prilikom ponavljanja postupka rehidracije i sušenja istog uzorka, narušava kapilarna struktura zrna i to ponajviše onih kapilara koje nisu jednolikog promjera po svojoj duljini. Zato je potrebno kod sušenja takvih uzoraka zamjetno manje vremena da se postigne skladišna vlaga. U praktičnoj primjeni dobivenih rezultata, to bi značilo da osušeni materijal znatno brže upija vodu no prirodno osušen materijal. Stoga treba voditi računa o pravilnom i nadziranom tijeku procesa transporta i skladištenja već osušenog biološkog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178631

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Krešimir Čopec (autor)

Avatar Url Stjepan Pliestić (autor)

Avatar Url Igor Kovačev (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan; Čopec, Krešimir; Kovačev, Igor
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA // 16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 17-26 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pliestić, S., Čopec, K. & Kovačev, I. (2000) SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA. U: Krička, T. (ur.)16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA.
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and \v{C}opec, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}ev, Igor}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {17-26}, keywords = {kukuruzno zrno, rehidracija, brzina su\v{s}enja}, title = {SU\v{S}ENJE VI\v{S}ESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA}, keyword = {kukuruzno zrno, rehidracija, brzina su\v{s}enja}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and \v{C}opec, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}ev, Igor}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2000}, pages = {17-26}, keywords = {corn kernel, rehydration, drying velocity}, title = {MAIZE GRAIN RECURRENT DRYING AND REHYDRATION}, keyword = {corn kernel, rehydration, drying velocity}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font