Pregled bibliografske jedinice broj: 56267
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA // 16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 17-26 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 56267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SUŠENJE VIŠESTRUKO REHIDRIRANOG KUKURUZNOG ZRNA
(MAIZE GRAIN RECURRENT DRYING AND REHYDRATION)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Čopec, Krešimir ; Kovačev, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA
/ Krička, Tajana - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000, 17-26
Skup
16. HRVATSKO SAVJETOVANJE TEHNOLOGA SUŠENJA I SKLADIŠTENJA
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kukuruzno zrno; rehidracija; brzina sušenja
(corn kernel; rehydration; drying velocity)
Sažetak
Poslije potpunog sazrijevanja zrna može doći do ponovnog ovlaživanja, koje može nastati sorpcijom pare iz okolnog zraka, izravnim oborinskim močenjem ili drugim dodirom s vodom. Ovo je slučaj kod stajanja zrna u polju, na privremenim skladišnim površinama (piste), prilikom transporta ili u drugim uvjetima nepravilnog uskladištenja materijala.
Na sorpciju vodene pare iz zraka izravno utječu vlažnost i temperatura zraka.
Ispitivanja su provedena na zrnu kukuruza hibrida Bc 492 poradi njegove velike zastupljenosti na proizvodnim površinama u RH, te radi usporedbe sa rezultatima ranije provedenih istraživanja.
Zrno kukuruza je rehidrirano na približno 31% vlage u zrnu, te je potom osušeno na približno 14% vlage. Na osnovu dobivenih rezultata konstruirane su krivulje sušenja.
Iz dobivenih rezultata ispitivanja proizlazi da je zrno, koje je samo jednom rehidrirano i potom osušeno, sporije otpuštalo vodu od ostalih uzoraka koji su prošli ovaj postupak dva ili više puta. Vrijeme sušenja četvrtog uzorka bilo je za 33 % kraće od vremena sušenja prvog uzorka.
Za pretpostaviti je, da se prilikom ponavljanja postupka rehidracije i sušenja istog uzorka, narušava kapilarna struktura zrna i to ponajviše onih kapilara koje nisu jednolikog promjera po svojoj duljini. Zato je potrebno kod sušenja takvih uzoraka zamjetno manje vremena da se postigne skladišna vlaga.
U praktičnoj primjeni dobivenih rezultata, to bi značilo da osušeni materijal znatno brže upija vodu no prirodno osušen materijal. Stoga treba voditi računa o pravilnom i nadziranom tijeku procesa transporta i skladištenja već osušenog biološkog materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski