Pregled bibliografske jedinice broj: 562102
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine // Zbornik radova / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 697-700 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 562102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine
(Natural microbiota of Cheese in a sack)
Autori
Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 697-700
ISBN
978-953-7878-01-6
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Sir iz mišine; prirodna populacija bakterija mliječne kiseline (BMK)
(Cheese in a sack; autochthonous lactic acid bacteria (LAB))
Sažetak
Cilj ovog rada bio je izolirati i istražiti sastav prirodne populacije bakterija mliječne kiseline (BMK) prisutne u Siru iz mišine. Uzorci mlijeka i sira tijekom zrenja sakupljeni su s dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva na području Šibensko-kninske županije. Brojnost laktokoka, enterokoka i laktobacila određena je na selektivnim podlogama. Svi istraživani izolati testirani su na aktivnost katalaze te im je provjeren rast u 6, 5 % NaCl-u. Broj laktokoka iznosio je od 6, 02 do 8, 10 log cfu/g, broj enterokoka 4, 84 do 7, 26 log cfu/g, dok se broj laktobacila kretao od 5, 65 do 6, 91 log cfu/g. Rezultati istraživanja potvrdili su dominaciju laktokoka tijekom zrenja Sira iz mišine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)
Mirna Mrkonjić Fuka
(autor)
Samir Kalit
(autor)
Andrea Skelin
(autor)
Sulejman Redžepović
(autor)