Pregled bibliografske jedinice broj: 56203
Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonijetehnološki i marketinški aspekti
Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonijetehnološki i marketinški aspekti // Hrvatski pekar, 45 (2000), 45; 11-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 56203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja specijalnih vrsta kruha u urbanom središtu istočne slavonijetehnološki i marketinški aspekti
(Production of special types of bread in Eastern Slavonian urban centre - technological and marketing aspects)
Autori
Zlatar, Tanja ; Slačanac, Vedran ; Klapec, Tomislav
Izvornik
Hrvatski pekar (1330-1977) 45
(2000), 45;
11-13
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
specijalne vrste kruha; tehnološki aspekti; marketing
(special types of bread; technological aspects; marketing)
Sažetak
Iz široke palete specijalnih vrsta kruhova mogu se izdvojiti integralni i rustikalni kruhovi, kruhovi s dodatkom klica žitarica i uljarica, s dodatkom sojinih sjemenki, kruhovi od kukuruznog brašna i mnogi drugi. Svim tim kruhovima pripisuje se viša nutriciona vrijednost od kruha proizvedenog od klasičnog bijelog brašna. Nije neuobičajeno niti da se kruhovi obogaćuju vitaminima i mineralima, čime im se još pojačava nutriciona vrijednost. Porastom zdravstvene svijesti najširih populacija u posljednih desetak godina, naglo je poraslo i zanimanje i za ove vrste kruhova. U ovom radu praćena je proizvodnja i prodaja nekoliko vrsta specijalnih kruhova (komercijalnih naziva: Zrnopan, Viproida, Krumpirko, Kukuruzni kruh) u jednom velikom trgovinskom centru grada Osijek, tijekom godinu dana. U radu su obuhvaćeni problemi uvođenja ovakvih vrsta kruha u proizvodni asortiman, obzirom na postojeće tehnološke linije. Iznesen je mrežni dijagram ukupnog projekta uvođenja ovih vrsta kruhova u proizvodni ciklus. Tijekom godinu dana praćeni su utrošci sirovine i enrgije, kao i stalni porast prodaje ovih vrsta kruha. Pokazalo se da u cjelokupnom projektu uvođenja novih proizvoda s višom nutricionom vrijednošću stalna edukacija i animiranje kupaca igra vrlo važnu ulogu. Rezultati praćenja utroška sirovine i energije iskazuju specufičnosti proizvodnje ovakvih vrsta kruhova i potrebu za fleksibilnosti proizvodnih linija. Rezultatai rada pokazuju značajan porast prodaje svih ovih vrsta kruha iz mjeseca u mjesec tijekom godinu dana.
Izvorni jezik
Hrvatski