Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 56182

Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.)


Požar, Renata
Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.), 1996., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 56182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.)
(Impact of heat stress on soybean (Glycine max /L./ Merill.) yield and yield components)

Autori
Požar, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.02

Godina
1996

Stranica
35

Mentor
Kolak, Ivan

Neposredni voditelj
Kolak, Ivan

Ključne riječi
soja; Glycine max (L.) Merill.; temperaturni stres; prinos; sastavnice prinosa
(soybean; Glycine max (L.) Merill.; heat stress; yield; yield components)

Sažetak
Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1995. godine vladali su vrlo nepovoljni klimatski uvjeti za soju. U to vrijme soja prolazi faze cvatnje, mahunanja i zriobe i osjetljiva je na utjecaj okolinskih čimbenika (temperature, oborine, relativna vlaga zraka). Stoga se može zaključiti da je to općenito utjecalo na produljenje vegetacije za sve genotipove. U daljnjim istraživanjima treba razmotriti razloge svrstavanja ispitivanih genotipova u grupe zrenja. Većina ispitivanih genotipova bila je u rangu ili značajno nižih vrijednosti u odnosu na pripadajuće standarde za sve analizirane sastavnice priroda. Genotipovi kasne i srednje kasne grupe zriobe dali su veći prosječni broj mahuna po biljci, što je rezultiralo većim broje zrna i težinom zrna, od ranih i srednje ranih genotipova. Neki genotipovi pokazali su veću osjetljivost na veliku količinu oborina. U odnosu na sve genotipove, pa i standarde najstabilniji se pokazao genotip Gordana. Rani i srednje rani genotipovi dali su gotovo jednak prirod po biljci. U toj grupi izdvojio se kao izuzetno loš ZG S954 podbacivši u svim svojstvima. Dao je toliko loše rezultate da ga iz daljnjih istraživanja možemo isključiti. Potvrđene su jake pozitivne korelacijske povezanosti između analiziranih sastavnica priroda soje. Na uzgojnim područjima soje s visokim oborinama i niskom temperaturom u ljetnom periodu, trebali bi izbijegavati sjetvu srednje ranih, a naročito ranih genotipova soje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178321

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Kolak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Požar, Renata
Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.), 1996., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Požar, R. (1996) 'Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.)', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{z}ar, Renata}, year = {1996}, pages = {35}, keywords = {soja, Glycine max (L.) Merill., temperaturni stres, prinos, sastavnice prinosa}, title = {Utjecaj temperaturnog stresa na prirod i sastavnice priroda soje (Glycine max /L./ Merill.)}, keyword = {soja, Glycine max (L.) Merill., temperaturni stres, prinos, sastavnice prinosa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{z}ar, Renata}, year = {1996}, pages = {35}, keywords = {soybean, Glycine max (L.) Merill., heat stress, yield, yield components}, title = {Impact of heat stress on soybean (Glycine max /L./ Merill.) yield and yield components}, keyword = {soybean, Glycine max (L.) Merill., heat stress, yield, yield components}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font