Pregled bibliografske jedinice broj: 561660
Silaža Bc hibrida kukuruza
Silaža Bc hibrida kukuruza, 2011. (popularni rad).
CROSBI ID: 561660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Silaža Bc hibrida kukuruza
(Silage of Bc maize hybrids)
Autori
Grbeša, Darko
Izvornik
Katalog 2011 Bc hibridi kukuruza
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2011
Ključne riječi
Silaža cijele biljke kukruza; silaža klipa kukuruza; spremanje silaže; tov junadi
(Maize silage; corn cob mix; silage making; bull fattening)
Sažetak
Kukuruz (Zea Mays L.) je uz rižu i pšenicu vodeća poljoprivredna kultura u svijetu. Najveći dio proizvedenog kukuruza se koristi za hranidbi životinja u obliku silaže cijele biljke, silaže zrna ili klipa i kao suho zrno. Zbog svoje različite duljine vegetacije, sposobnosti da uspijeva na lošijim tlima i pod lošim klimatskim uvjetima, kukuruz ima vrlo veliko područje uzgajanja. U svijetu se proizvodi na više od 150 000 000 ha, a u Republici Hrvatskoj se proizvodi na oko 300 000 – 400 000 ha sa prosječnim prinosom zrna sa 4-7 t/ha ovisno o klimatskim uvjetima. Tehnološka zrelost za proizvodnju silaže cijele biljke kukuruza nastupa nešto ranije u fazi voštane zriobe. Goveda u tovu, posebno u završnim fazama tova, trebaju obrok sa velikom koncentracijom škroba (energije) radi postizanja očekivanih proizvodnih rezultata. Silaža biljke kukuruza je vrlo važno voluminozno i energetsko krmivo, dok je silaža klipa kukuruza izuzetno dobro energetsko krmivo. Tehnološki proces siliranja cijele biljke kukuruza obuhvaća nekoliko faza: Ubiranje i usitnjavanje bilje mase, transport silaže, sabijanje (gaženje) silaže, pokrivanje silaže. Proces siliranja klipa kukuruza: berba klipa kukuruza, transport, mljevenje klipa, sabijanje prekrupe kukuruza u silosima i pokrivanje. Dakle proizvodnja kukuruza za silažu klipa i čitave stabljike sastoji se niza tehnoloških procesa od uzgoja kukuruza do dobivanja same silaže. Zbog toga je potrebno stručno znanje u proizvodnji da bi se ostvarili najviši mogući prinosi, kvaliteta te financijska korist. Iskorištenje silaže kukuruza cijele biljke i klipa u tovu goveda ovisi o hranjivosti silaže, kvaliteti siliranja, izbalansiranosti obroka i managementa hranidbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Grbeša
(autor)