Pregled bibliografske jedinice broj: 561422
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA, 2011., diplomski rad, diplomski, PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET, Osijek
CROSBI ID: 561422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE PŠENIČNOG SLADA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT MALT ON DEOXYNIVALENOL CONTENT DURING BEER PRODUCTION)
Autori
Martina Horvat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
34
Mentor
Vinko Krstanović
Neposredni voditelj
Natalija velić
Ključne riječi
pšenica; slad; pivo; stupanj kontaminacije; F. graminearum; deoksinivalenol
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT MALT ON DEOXYNIVALENOL CONTENT DURING BEER PRODUCTION)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije pšenice s plijesni F. graminearum na udjel deoksinivalenola (DON) u pivu i nusproizvodima vrenja, te utjecaj pojedine tehnološke operacije u procesu proizvodnje pšeničnog piva na koncentraciju DON-a. Provedeno je ukomljavanje uzoraka pšeničnog slada s različitim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 5% - 12%), te fermentacija dobivenih uzoraka sladovine. Provedena je mikrobiološka i toksikološka analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani slad), te toksikološka analiza sladovine, tropa, piva i otpadnog kvasca. Pri mikrobiološkoj analizi slada određivan je udjel zrna kontaminiranog s plijesni F. graminearum, dok je toksikološka analiza uključivala određivanje koncentracija DON-a u svim navedenim uzorcima. Rezultati toksikološke analize upućuju na zaključak da je DON stabilan tijekom proizvodnje piva, te prelazi iz slada u konačni proizvod tj. pivo, te u nusproizvode, trop i otpadni kvasac. Nadalje, stupanj kontaminacije značajno utječe na udjel DON-a u svim uzorcima, pri čemu najveću koncentraciju DON-a imaju uzorci s najvećim početnim stupnjem kontaminacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek