Pregled bibliografske jedinice broj: 561418
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU, 2011., diplomski rad, diplomski, PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK, OSIJEK
CROSBI ID: 561418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT ON MALT DEOXYNIVALENOL CONTENT)
Autori
Ivanka Topić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK
Mjesto
OSIJEK
Datum
11.07
Godina
2011
Stranica
41
Mentor
Vinko Krstanović
Neposredni voditelj
Natalija Velić
Ključne riječi
pšenica; slad; stupanj zagađenosti; F. graminearum; deoksinivalenol
(wheat; malt; contamination level; Fusarium graminearum; deoxynivalenol)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja zagađenosti pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u gotovom sladu i utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a. Provedeno je mikroslađenje uzoraka pšenice s različitim početnim stupnjem zagađenosti s plijesni F. graminearum (0% - 50%). Provedene su mikrobiološke i toksikološke analize istraživanja uzoraka neslađene pšenice, zelenog slada (zrno nakon močenja i klijanja, zračno suho), te suhog slada (stabilizirani slad), pri čemu je određivan udjel zrna zagađenog s F. graminearumom i koncentracija DON-a. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj zagađenosti s plijesni F. graminearum značajno smanjio. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima slada, što znači da je do najsnažnije sinteze došlo tijekom faze sušenja. Rezultati ukazuju na zaključak da pšenica većeg početnog stupnja zagađenosti s plijesni F. graminearum rezultira sladom veće zagađenosti s DON-om.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek