Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561418

UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU


Ivanka Topić
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU, 2011., diplomski rad, diplomski, PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK, OSIJEK


CROSBI ID: 561418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU
(IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT ON MALT DEOXYNIVALENOL CONTENT)

Autori
Ivanka Topić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Mjesto
OSIJEK

Datum
11.07

Godina
2011

Stranica
41

Mentor
Vinko Krstanović

Neposredni voditelj
Natalija Velić

Ključne riječi
pšenica; slad; stupanj zagađenosti; F. graminearum; deoksinivalenol
(wheat; malt; contamination level; Fusarium graminearum; deoxynivalenol)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja zagađenosti pšenice s plijesni F. graminearum na udjel DON-a u gotovom sladu i utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a. Provedeno je mikroslađenje uzoraka pšenice s različitim početnim stupnjem zagađenosti s plijesni F. graminearum (0% - 50%). Provedene su mikrobiološke i toksikološke analize istraživanja uzoraka neslađene pšenice, zelenog slada (zrno nakon močenja i klijanja, zračno suho), te suhog slada (stabilizirani slad), pri čemu je određivan udjel zrna zagađenog s F. graminearumom i koncentracija DON-a. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj zagađenosti s plijesni F. graminearum značajno smanjio. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima slada, što znači da je do najsnažnije sinteze došlo tijekom faze sušenja. Rezultati ukazuju na zaključak da pšenica većeg početnog stupnja zagađenosti s plijesni F. graminearum rezultira sladom veće zagađenosti s DON-om.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanka Topić
UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU, 2011., diplomski rad, diplomski, PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK, OSIJEK
Ivanka Topić (2011) 'UTJECAJ STUPNJA ZAGAĐENOSTI PŠENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU', diplomski rad, diplomski, PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK, OSIJEK.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {p\v{s}enica, slad, stupanj zaga\djenosti, F. graminearum, deoksinivalenol}, title = {UTJECAJ STUPNJA ZAGA\DJENOSTI P\v{S}ENICE PLIJESNIMA Fusarium graminearum NA UDJEL DEOKSINIVALENOLA (DON-A) U SLADU}, keyword = {p\v{s}enica, slad, stupanj zaga\djenosti, F. graminearum, deoksinivalenol}, publisherplace = {OSIJEK} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {wheat, malt, contamination level, Fusarium graminearum, deoxynivalenol}, title = {IMPACT OF Fusarium graminearum INFECTION LEVELS OF WHEAT ON MALT DEOXYNIVALENOL CONTENT}, keyword = {wheat, malt, contamination level, Fusarium graminearum, deoxynivalenol}, publisherplace = {OSIJEK} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font