Pregled bibliografske jedinice broj: 560727
Računovodstvene pretpostavke pripreme infomacia za poslovno odlučivanje u hotelijerstvu
Računovodstvene pretpostavke pripreme infomacia za poslovno odlučivanje u hotelijerstvu, 2011., doktorska disertacija, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula, Pula
CROSBI ID: 560727 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Računovodstvene pretpostavke pripreme infomacia za poslovno odlučivanje u hotelijerstvu
(Accounting Information in the Decesion Making Process of the Hotel Industry)
Autori
Zanini, Gavranić, Tatiana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula
Mjesto
Pula
Datum
20.07
Godina
2011
Stranica
388
Mentor
Peršić, Milena
Neposredni voditelj
Peršić, Milena
Ključne riječi
hotelijerstvo; TQEM; ISO 9000ff; ISO 14000ff; USALI; GRI; Hrvatska
(hotel industry; TQEM; ISO 9000ff; ISO 14000ff; USALI; GRI; Croatia)
Sažetak
U praksi su sve naglašeniji zahtjevi hotelskog menadžmenta za informacijama o financijskim učincima uvođenja programa TQM-a i TQEM-a, a oni se u teoriji i praksi nazivaju “troškovima kvalitete” i “troškovima okoliša”. To je bio i poticaj za pristup istraživanju mogućnosti menadžerskog računovodstva da udovolji ovim zahtjevima i osigura vrijednosno izražene informacije koje će povezane s ostalim informacijama osigurati oblikovanje cjelovite uravnotežene informacije u okviru menadžment informacijskog sustava hotela, a da ujedno zadovoljava zahtjeve operativnog i strategijskog menadžmenta vodeći računa o globalnim zahtjevima. U tu svrhu provedeno je empirijsko istraživanje na uzorku od 11 velikih hotelskih poslovnih sustava u Hrvatskoj, te ocijenjeno da je dostignuti stupanj razvoja menadžerskog računovodstva iako orijentiran specijaliziranom pristupu (treći stupanj), gdje je prisutno praćenje poslovanja po aktivnostima potrebna je njegova prilagodba novim zahtjevima definiranih normama ISO 9000 i 14000. Stoga je istražena mogućnost uvođenja četvrtog (integrirani) stupnja razvoja menadžerskog računovodstva, te prezentirana metodološka osnovica koja bi omogućila računovodstveno obuhvaćanje troškova kvalitete (troškovi opće kvalitete i troškovi eko kvalitete), a sve objedinjeno BSC-om. Sustav računovodstvenih izvještaja o troškovima opće kvalitete i eko kvalitete, može se temeljiti na metodološkoj podlozi obračuna po ciljnim troškovima i troškovima aktivnosti (Target Costing, Activity Based Costing…), te uz uvažavanje odredbi međunarodno standarda financijskog izvješćivanja 8 (poslovni segmenti), kao i standarda izvješćivanja o internim rezultatima “Uniform System of Accounts for the Lodging Industry” (USALI), opće prihvaćenih na razini svjetske hotelske industrije. Temeljem navedenih polazišta, empirijskog istraživanja i praktičnih iskustava oblikovan je model izgradnje računovodstva troškova kvalitete i okoliša. Naglasak je stavljen na oblikovanje softverske osnovice, koja će osigurati obuhvaćanje i razvrstavanje svih troškova za kvalitetu i troškova (ne)kvalitete u momentu njihova nastanka i usmjeravati ih u za to posebno oblikovane izvještaje, kojima bi se nadogradio postojeći USALI segmentom Kvalitete i podsegmentima Opća Kvaliteta i Eko kvaliteta. Ovakvim pristupom se osigurava da informacije računovodstva troškova kvalitete postanu tekuće dostupne u okviru integriranog menadžment informacijskog sustava, ujedno pogodne za operativno i strategijsko odlučivanje, ali i interno i eksterno (GRI).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
USTANOVA: Ranije - Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula - sada - Odjel za ekonomiju i tuirzma "Dr. Mijo Mirković" Pula, Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli
POVEZANOST RADA
Projekti:
067-0811272-1074 - Perspektiva primjene upravljačkog računovodstva u javnom sektoru RH (Vašiček, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
116-2012298-2574 - Obnovljivi izbori energije za eko-hotel i eko-turističku destinaciju (Blažević, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Milena Peršić
(mentor)