Pregled bibliografske jedinice broj: 560566
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 560566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA
(ANALYSES OF METALS AND BASIC COMPONENTS IN WINE GRAŠEVINA)
Autori
Tadić-Šutra, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2011
Stranica
67
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metali; vino
(AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metals; wine)
Sažetak
Nepoželjne senzorske promjene u vinu, kao što su promjene okusa, mirisa, ali i izgleda, mogu biti uzrokovane visokom koncentracijom teških metala. Prisutnost metala poput željeza, bakra i cinka koji se najčešće pojavljuju u vinu mogu se odrediti brzim metodama poput ionske kromatografije (IC) i atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Analizirano je vino sorte graševina, privatnog proizvođača, kutjevačkog vinogorja, podregija Slavonija, godina berbe 2010. IC metodom su određeni: kalcij, kalij, magnezij i natrij. AAS metoda korištena je za određivanje željeza, bakra, cinka i olova u istom vinu. Koncentracija olova bila je ispod granice detekcije, dok je koncentracija ostalih sedam metala bila u skladu s literaturnim podacima kao i s Pravilnikom o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije alkohola, mliječne kiseline, glukoze i glicerola, a koncentracija glicerola određena je i enzimskom metodom. Za određivanje koncentracije pojedinih šećera i viših alkohola korštena je kapilarna ionska kromatografija (ICS). Kemijskim analizama su određene koncentracije alkohola, ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu, što znači da je analizirano vino sorte graševina spremno za konzumaciju i prodaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)