Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560566

ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA


Tadić-Šutra, Marina
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 560566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA
(ANALYSES OF METALS AND BASIC COMPONENTS IN WINE GRAŠEVINA)

Autori
Tadić-Šutra, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.11

Godina
2011

Stranica
67

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metali; vino
(AAS; graševina; HPLC; IC; ICS; metals; wine)

Sažetak
Nepoželjne senzorske promjene u vinu, kao što su promjene okusa, mirisa, ali i izgleda, mogu biti uzrokovane visokom koncentracijom teških metala. Prisutnost metala poput željeza, bakra i cinka koji se najčešće pojavljuju u vinu mogu se odrediti brzim metodama poput ionske kromatografije (IC) i atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS). Analizirano je vino sorte graševina, privatnog proizvođača, kutjevačkog vinogorja, podregija Slavonija, godina berbe 2010. IC metodom su određeni: kalcij, kalij, magnezij i natrij. AAS metoda korištena je za određivanje željeza, bakra, cinka i olova u istom vinu. Koncentracija olova bila je ispod granice detekcije, dok je koncentracija ostalih sedam metala bila u skladu s literaturnim podacima kao i s Pravilnikom o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani. Metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije alkohola, mliječne kiseline, glukoze i glicerola, a koncentracija glicerola određena je i enzimskom metodom. Za određivanje koncentracije pojedinih šećera i viših alkohola korštena je kapilarna ionska kromatografija (ICS). Kemijskim analizama su određene koncentracije alkohola, ukupnog šećera, kiselina (ukupnih i hlapljivih) kao i ukupnog, vezanog i slobodnog SO2. Rezultati ovih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu, što znači da je analizirano vino sorte graševina spremno za konzumaciju i prodaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tadić-Šutra, Marina
ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tadić-Šutra, M. (2011) 'ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRAŠEVINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}-\v{S}utra, Marina}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {AAS, gra\v{s}evina, HPLC, IC, ICS, metali, vino}, title = {ANALIZE METALA I OSNOVNIH SASTOJAKA VINA SORTE GRA\v{S}EVINA}, keyword = {AAS, gra\v{s}evina, HPLC, IC, ICS, metali, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}-\v{S}utra, Marina}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {AAS, gra\v{s}evina, HPLC, IC, ICS, metals, wine}, title = {ANALYSES OF METALS AND BASIC COMPONENTS IN WINE GRA\v{S}EVINA}, keyword = {AAS, gra\v{s}evina, HPLC, IC, ICS, metals, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font