Pregled bibliografske jedinice broj: 560291
Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom
Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 560291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom
(Optimization of diet for person with hypertension)
Autori
Škoro, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2010
Stranica
55
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
hipertenzija; tjedni jelovnik; optimiranje; program; prehrambene preporuke
(hypertension; weekly menu; optimization; program; dietary recommendations)
Sažetak
Poboljšanje prehrane je najbolja prevencija za kardiovaskularne bolesti u svijetu. Cilj ovog rada je bio za osobu s hipertenzijom sastaviti tjedni jelovnik s doručkom, ručkom, međuobrokom i večerom primjenom linearnog programiranja u računalnom programu Microdiet. Prilikom sastavljanja jelovnika treba se pridržavati određenih preporuka kao na primjer smanjiti unos masti, kolesterola i natrija, a povećati unos prehrambenih vlakana i drugih hranjivih tvari koje pozitivno utječu na krvni tlak. U radu je zadovoljen unos gotovo svih hranjivih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek