Pregled bibliografske jedinice broj: 560259
Fiziološka, kemijska i antioksidativna svojstva sjemena pinije (Pinus pinea L.)
Fiziološka, kemijska i antioksidativna svojstva sjemena pinije (Pinus pinea L.) // PROCEEDINGS OF THE SYMPOSIUM BRANIMIR GUŠIĆ DAYS – MLJET 2010. / Durbešić, paola, Benić, Adam (ur.).
Zagreb: LaserPrint, 2011., 2011. str. 83-92 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 560259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološka, kemijska i antioksidativna svojstva sjemena pinije (Pinus pinea L.)
(Physiological, chemical and antioxidant properties of stone pine seed (Pinus pinea L.))
Autori
Jakovljević, Tamara ; Gradečki-Poštenjak, Marija ; Radojčić Redovniković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
PROCEEDINGS OF THE SYMPOSIUM BRANIMIR GUŠIĆ DAYS – MLJET 2010.
/ Durbešić, paola, Benić, Adam - Zagreb : LaserPrint, 2011., 2011, 83-92
Skup
Dani Branimira Gušića –Mljet 2010.
Mjesto i datum
Pomena, Hrvatska, 03.10.2011. - 07.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; kemijski sastav; kvaliteta sjemena; pinija
(chemical composition; seed quality; Pinus pinea; seed; nutritive value)
Sažetak
Pinija (Pinus pinea L.) je izrazito mediteranska vrsta drveća. Raširena je na cijelom području Sredozemlja. U zapadnom Sredozemlju prelazi u sjevernu Afriku i na Kanarske otoke. U Hrvatskoj je prirodno rasprostranjena na otoku Mljetu u području Saplunare. Zbog ekonomske, ekološke, pejzažne, nutritivne i zdravstvene vrijednosti mogućnosti korištenja pinije su velike. U šumarstvu se koristi za pošumljavanje degradiranih staništa mediteranskog krškog područja Hrvatske, a zbog široke kišobranaste krošnje vrlo je dekorativnog izgleda, interesantna je i kao hortikulturna vrsta. Nutritivna i zdravstvena vrijednost sjemena pinije proizlazi iz kemijskog sastava. Cilj istraživanja je utvrditi fiziološka, kemijska i antioksidativna svojstva sjemena različitih provenijencija u Hrvatskoj. Istraživana su slijedeća svojstva: masa 1000- sjemenaka, sadržaj vlage, energija klijavosti i klijavost sjemena, udio svježe neisklijalog i šturog sjemena, količina ukupnog dušika, fosfora, kalija, kalcija, magnezija, bakra, cinka, željeza, mangana, ukupnih polifenola te antioksidativna aktivnost. Klijavost sjemena svih provenijencija je veća od minimalne, standardom propisane. Rezultati kemijskog sastava i antioksidativne aktivnosti u skladu su s literaturnim podacima istraživanja provedenim u drugim mediteranskim zemljama. Upotreba sjemena pinije u Hrvatskoj za potrebe šumarstva i proizvodnje šumskog reprodukcijskog materijala kao i za prehranu je zanemariva. Stoga bi bilo potrebno intenzivirati proizvodnju sjemena za navedene namjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
024-0242108-2099 - Oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo (Ivanković, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko
Profili:
Tamara Jakovljević
(autor)
Ivana Radojčić Redovniković
(autor)
Marija Gradečki-Poštenjak
(autor)