Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560051

Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad


Bukvić, Valerija
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 560051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad
(Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula)

Autori
Bukvić, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
41

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
majčino mlijeko; hrana za dojenčad; masne kiseline; plinska kromatografioja
(breast milk; infant formula; fatty acids; gas chromatography)

Sažetak
Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i smatra se najboljim modelom za razvoj hrane za dojenčad s optimalnom nutritivnom vrijednosti. Lipidi majčina mlijeka predstavljaju glavni izvor energije za dojeno dijete i osiguravaju esencijalne nutrijente. Cilj istraživanja bio je usporediti profil masnih kiselina majčina mlijeka (n=36) i hrane za dojenčad (n=26). Sastav masnih kiselina određen je primjenom plinske kromatografije. Udio ukupnih zasićenih masnih kiselina bio je viši u uzorcima majčina mlijeka nego hrane za dojenčad, a dominantna je bila palmitinska kiselina (16:0). Udio ukupnih jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisleina bio je niži u uzorcima majčina mlijeka. Linolna kiselina (18:2, ω-6) je zastupljena u sličnom udjelu u hrani za dojenčad i u majčinom mlijeku, dok je α-linolenska kiselina (18:3, ω-3) bila zastupljenija u hrani za dojenčad. Hrana za dojenčad sadrži niži postotak trans-masnih kiselina. Hrani za dojenčad nedostajale su fiziološki važne dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bukvić, Valerija
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bukvić, V. (2011) 'Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukvi\'{c}, Valerija}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {maj\v{c}ino mlijeko, hrana za dojen\v{c}ad, masne kiseline, plinska kromatografioja}, title = {Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima maj\v{c}ina mlijeka i hrane za dojen\v{c}ad}, keyword = {maj\v{c}ino mlijeko, hrana za dojen\v{c}ad, masne kiseline, plinska kromatografioja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukvi\'{c}, Valerija}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {breast milk, infant formula, fatty acids, gas chromatography}, title = {Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula}, keyword = {breast milk, infant formula, fatty acids, gas chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font