Pregled bibliografske jedinice broj: 560051
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 560051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad
(Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula)
Autori
Bukvić, Valerija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
41
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
majčino mlijeko; hrana za dojenčad; masne kiseline; plinska kromatografioja
(breast milk; infant formula; fatty acids; gas chromatography)
Sažetak
Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i smatra se najboljim modelom za razvoj hrane za dojenčad s optimalnom nutritivnom vrijednosti. Lipidi majčina mlijeka predstavljaju glavni izvor energije za dojeno dijete i osiguravaju esencijalne nutrijente. Cilj istraživanja bio je usporediti profil masnih kiselina majčina mlijeka (n=36) i hrane za dojenčad (n=26). Sastav masnih kiselina određen je primjenom plinske kromatografije. Udio ukupnih zasićenih masnih kiselina bio je viši u uzorcima majčina mlijeka nego hrane za dojenčad, a dominantna je bila palmitinska kiselina (16:0). Udio ukupnih jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisleina bio je niži u uzorcima majčina mlijeka. Linolna kiselina (18:2, ω-6) je zastupljena u sličnom udjelu u hrani za dojenčad i u majčinom mlijeku, dok je α-linolenska kiselina (18:3, ω-3) bila zastupljenija u hrani za dojenčad. Hrana za dojenčad sadrži niži postotak trans-masnih kiselina. Hrani za dojenčad nedostajale su fiziološki važne dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)