Pregled bibliografske jedinice broj: 56005
Sjemenarstvo bundeva s osvrtom na ljekovita svojstva
Sjemenarstvo bundeva s osvrtom na ljekovita svojstva, 1998., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 56005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sjemenarstvo bundeva s osvrtom na ljekovita svojstva
(Squash seed production)
Autori
Pleh, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.02
Godina
1998
Stranica
59
Mentor
Kolak, Ivan
Neposredni voditelj
Kolak, Ivan
Ključne riječi
bundeva; Cucurbita sp.; sjemenarstvo; ekstrakcija ulja
(squash; Cucurbita sp.; seed production; oil extraction)
Sažetak
Bundeve su sasvim sigurno vrlo zanimljiva kultura kako s agronomskog, tako i s gospodarskog i prehrambenog gledišta. Nakon stalnog smanjenja njihove proizvodnje koja je trajala sve do početka devedesetih, na tu se kulturu ponovo obraća nešto više pozornosti. No, proizvodnja bundeva, bilo kao krmne kulture ili za dobivanje ulja u našim je područjima još uvijek slabo zastupljena imamo li na umu tradiciju uzgoja te kulture i postojanje povoljnih klimatskih uvjeta za njen uzgoj. Otvaranje privatnih uljara i mogućnost izvoza u susjedne zemlje (prije svega u Austriju) nakon osamostaljenja R. Hrvatske potaknulo je organiziranje proizvodnje i otkupa bundevnih sjemenki, te istodobno povećanje proizvodnje. Kod nas se još uvijek većina postupaka oko uzgoja i berbe provodi ručno. Proizvodnju je potrebno intenzivirati, te pritom koristiti suvremena iskustva susjednih zemalja. Povećanje proizvodnje zasigurno će potaknuti uspostavljanje oplemenjivačkih programa u svrhu stvaranja novih, visokoprinosnih kultivara kao i organizacije sjemenarstva. Oplemenjivanjem je moguće stvoriti kultivare bundeva golica većeg prinosa sjemenki. Također bi se mogao osmisliti oplemenjivački program na hibridnim bundevama. Kod nas je čest problem doći do sjemena tako da se često koristi necertificirano sjeme. U tu bi se svrhu mogli razviti sjemenski programi umnažanja viših kategorija sjemena introduciranih stranih kultivara. Bundeva je neopravdano zapostavljena kao ljudska hrana imajući na umu mnoga ljekovita svojstva plodova, sjemenki i ulja. Ulje bundevinih sjemenki, kao proizvod visoke prehrambene vrijednosti, posebno cijenjeno zbog svog specifičnog, plemenitog okusa i mirisa. Takovo ulje može naći svoje mjesto na našem tržištu, a isto tako postoje dobre mogućnosti izvoza.
Izvorni jezik
Hrvatski