Pregled bibliografske jedinice broj: 560037
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 560037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca
(STUDY ON KINETICS OF SPENT BREWER'S YEAST HYDROLYSIS BY ACID)
Autori
Ivan Šimunović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
10.03
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Vinko Krstanović
Ključne riječi
kiselinski inducirana autoliza kvasca; slobodni -amino N (FAN)
(yeast autolysis induced with acid; free amino nitrogen (FAN; -amino N))
Sažetak
Provedeno je ispitivanje uspješnosti autolize otpadnog pivskog kvasca inducirane pomoću sumporne (SA) i mliječne kiseline (LA). Cilj rada bila je procjena uspješnosti autolize inducirane anorganskom u odnosu na autolizu induciranu organskom kiselinom. Reakcijski uvjeti (pH i temperatura podešeni su tako da bi osigurali optimalne uvjete za aktivnost endoenzima kvasca kako bi proces razgradnje biopolimera kvasca tekao neometano. Proces hidrolize praćen je porastom udjela slobodnog -amino N (FAN) u hidrolizatu. Hidroliza sumpornom kiselinom provedena je u temperaturnom intervalu T = 45 - 60 °C, pri pH 5.0 - 5.4 tijekom perioda od 12 - 36 h. Hidroliza mliječnom kiselinom provedena je u temperaturnom intervalu T = 48 - 62 °C, pri pH 5.4 - 6.2 tijekom perioda od 12 - 44 h. Najbolji rezultat dobiven hidrolizam sa (SA) (3985, 42 mg/L) bio je pri procesnim uvjetima T = 60 °C, pH = 5.2 i t = 36 h dok je kod hidrolize sa (LA) najbolji rezultat (7144, 01 mg/L ) dobiven pri T = 55 °C, pH = 6.0 i t = 44 h. U oba slučaja ne dolazi do porasta udjela -amino N u temperaturnom području iznad 60 °C što ukazuje na moguću inaktivaciju proteolitičkog kompleksa kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek