Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560037

Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca


Ivan Šimunović
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 560037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca
(STUDY ON KINETICS OF SPENT BREWER'S YEAST HYDROLYSIS BY ACID)

Autori
Ivan Šimunović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
10.03

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Vinko Krstanović

Ključne riječi
kiselinski inducirana autoliza kvasca; slobodni -amino N (FAN)
(yeast autolysis induced with acid; free amino nitrogen (FAN; -amino N))

Sažetak
Provedeno je ispitivanje uspješnosti autolize otpadnog pivskog kvasca inducirane pomoću sumporne (SA) i mliječne kiseline (LA). Cilj rada bila je procjena uspješnosti autolize inducirane anorganskom u odnosu na autolizu induciranu organskom kiselinom. Reakcijski uvjeti (pH i temperatura podešeni su tako da bi osigurali optimalne uvjete za aktivnost endoenzima kvasca kako bi proces razgradnje biopolimera kvasca tekao neometano. Proces hidrolize praćen je porastom udjela slobodnog -amino N (FAN) u hidrolizatu. Hidroliza sumpornom kiselinom provedena je u temperaturnom intervalu T = 45 - 60 °C, pri pH 5.0 - 5.4 tijekom perioda od 12 - 36 h. Hidroliza mliječnom kiselinom provedena je u temperaturnom intervalu T = 48 - 62 °C, pri pH 5.4 - 6.2 tijekom perioda od 12 - 44 h. Najbolji rezultat dobiven hidrolizam sa (SA) (3985, 42 mg/L) bio je pri procesnim uvjetima T = 60 °C, pH = 5.2 i t = 36 h dok je kod hidrolize sa (LA) najbolji rezultat (7144, 01 mg/L ) dobiven pri T = 55 °C, pH = 6.0 i t = 44 h. U oba slučaja ne dolazi do porasta udjela -amino N u temperaturnom području iznad 60 °C što ukazuje na moguću inaktivaciju proteolitičkog kompleksa kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ivan Šimunović
Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ivan Šimunović (2011) 'Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {kiselinski inducirana autoliza kvasca, slobodni -amino N (FAN)}, title = {Ispitivanje kinetike hidrolize otpadnog pivskog kvasca}, keyword = {kiselinski inducirana autoliza kvasca, slobodni -amino N (FAN)}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {yeast autolysis induced with acid, free amino nitrogen (FAN, -amino N)}, title = {STUDY ON KINETICS OF SPENT BREWER'S YEAST HYDROLYSIS BY ACID}, keyword = {yeast autolysis induced with acid, free amino nitrogen (FAN, -amino N)}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font