Pregled bibliografske jedinice broj: 560032
ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM
ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 560032 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM
(DETERMINATION OF CARBOHYDRATE CONTENT INFANT FORMULAS SAMPLES BY HPLC)
Autori
Ajredini, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2011
Stranica
39
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
HPLC; Hrana za dojenčad; Ugljikohidrati
(carbohydrates; HPLC; infant formulas)
Sažetak
U 11 uzoraka hrane za dojenčad odrenivani su ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, laktoza i saharoza). Metoda određivanja je visoko djelotvorna tekućinska kromatografija uz primjenu detektora indeksa loma. Udjel ugljikohidrata u proizvodu kretao se za fruktozu od 0 do 8, 988 g/100 g proizvoda, za glukozu od 0, 345 do 34, 773 g/100 g proizvoda, za laktozu od 32, 878 do 51, 435 g/100 g proizvoda i za saharozu od 0 do 0, 789 g/100 g proizvoda. Podaci dobiveni u ovom istraživanju u skladu su s Pravilnikom, literaturom i podacima navedenim na deklaraciji proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)