Pregled bibliografske jedinice broj: 560010
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 560010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka
(Determination of fatty acid profile of breast milk)
Autori
Vlahinja, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
58
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
Majčino mlijeko; Ukupne masti; Masne kiseline
(breast milk; total fat; fatty acids)
Sažetak
Majčino mlijeko je složena biološka tekućina koja se zbog svog sastava i sadržaja nutrijenata smatra idealnom hranom za dojenčad. masti su posebno važna komponenta mlijeka jer osiguravaju gotovo polovicu njegove energetske vrijednosti, a sastav masnih kiselina od presudne je važnosti za razvoj dojenčeta. Cilj rada bio je odrediti udjele ukupnih masti u uzorcima majčina mlijeka primjenom dvije metoda - metode po Soxhletu i metode po gerberu, te odrediti profil masnih kiselina majčina mlijeka primjenom plinske kromatografije. Rezultati rada pokazali su da je udio ukupnih masti u ispitivanim uzorcima majčina mlijeka nešto veći u usporedbi s rezuiltatima drugih autora. Udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu su s rezultatima iz literature. Trans masne kiseline prisutne su u ispitivanim uzorcima u manjem udjelu u usporedbi s rezultatima iz literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)