Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560002

Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"


Krunoslav Grozaj
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana", 2010., diplomski rad, Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 560002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"
(RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA)

Autori
Krunoslav Grozaj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.07

Godina
2010

Stranica
58 stranica

Mentor
Vinko Krstanović

Ključne riječi
keksarska sorta pšenice; sladarska kakvoća; svijetli pivarski slad
(confectionary wheat; malting quality; pale wheat malt)

Sažetak
Ispitavana su sladarska svojstva domaće konditorske sorte pšenice Andriana za potrebe proizvodnje svijetlog pivarskog slada. Čisto, dorađeno zrno dobiveno od Bc Instituta Zagreb podvrgnuto je pokusnom mikroslađenju po standardnom postupku za mikroslađenja pšenice u cilju proizvodnje pšeničnog svijetlog slada, tijekom dvije uzastopne sezone (2007. i 2008.). Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće, pokazatelji kakvoće postupka mikroslađenja (zeleni slad), te gotovog slada. Dobiveni rezultati upućuju na to da ispitivana sorta može poslužiti kao podloga za selekciju sladarske sorte prema svim bitnim pokazateljima kakvoće gotovog slada. Sorta pokazuje lošije vrijednosti za aktivnost -amilaze, ukupnu dijastatsku snagu ali se to ne odražava na pokazatelje konačna prevrelosti, udio -amino N, i udio topljivog N u sladovini. Sorta Adriana se može svrstati u II sladarsku kvalitativnu grupu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Krunoslav Grozaj
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana", 2010., diplomski rad, Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Krunoslav Grozaj (2010) 'Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"', diplomski rad, Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58 stranica}, keywords = {keksarska sorta p\v{s}enice, sladarska kakvo\'{c}a, svijetli pivarski slad}, title = {Ispitivanje sladarske kakvo\'{c}e sorte p\v{s}enice "Adriana"}, keyword = {keksarska sorta p\v{s}enice, sladarska kakvo\'{c}a, svijetli pivarski slad}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58 stranica}, keywords = {confectionary wheat, malting quality, pale wheat malt}, title = {RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA}, keyword = {confectionary wheat, malting quality, pale wheat malt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font