Pregled bibliografske jedinice broj: 560002
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana", 2010., diplomski rad, Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 560002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"
(RESEARCH ON MALTING PROPERTIES OF WHEAT VARIETY ADRIANA)
Autori
Krunoslav Grozaj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeho-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2010
Stranica
58 stranica
Mentor
Vinko Krstanović
Ključne riječi
keksarska sorta pšenice; sladarska kakvoća; svijetli pivarski slad
(confectionary wheat; malting quality; pale wheat malt)
Sažetak
Ispitavana su sladarska svojstva domaće konditorske sorte pšenice Andriana za potrebe proizvodnje svijetlog pivarskog slada. Čisto, dorađeno zrno dobiveno od Bc Instituta Zagreb podvrgnuto je pokusnom mikroslađenju po standardnom postupku za mikroslađenja pšenice u cilju proizvodnje pšeničnog svijetlog slada, tijekom dvije uzastopne sezone (2007. i 2008.). Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće, pokazatelji kakvoće postupka mikroslađenja (zeleni slad), te gotovog slada. Dobiveni rezultati upućuju na to da ispitivana sorta može poslužiti kao podloga za selekciju sladarske sorte prema svim bitnim pokazateljima kakvoće gotovog slada. Sorta pokazuje lošije vrijednosti za aktivnost -amilaze, ukupnu dijastatsku snagu ali se to ne odražava na pokazatelje konačna prevrelosti, udio -amino N, i udio topljivog N u sladovini. Sorta Adriana se može svrstati u II sladarsku kvalitativnu grupu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek