Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 559985

Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)


Dragosavljević, Jelena
Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 559985 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)
(Effect of solvent and temperature on the extraction of sage polyphenols (Salvia officinalis L.))

Autori
Dragosavljević, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.06

Godina
2010

Stranica
33

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; flavonoidi; etanol; aceton
(sage; phenolic compounds; flavonoids; ethanol; acetone)

Sažetak
Istraživan je utjecaj otapala i temperature na ekstrakciju fenolnih spojeva samonikle kadulje (Salvia officinalis L). Za provođenje ekstrakcije korištena su vodene otopine etanola i acetona različitih koncentracija (30%, 50%, 70%-tna vodena otopina etanola i acetona) te tri različite temperature ekstrakcije(30, 50, 70˚C). U ekstraktima je provedeno određivanje ukupnih fenola i flavonoida spektrofotometrijski. Najviša koncentracija ukupnih fenola (42, 05 i 42, 30 mg RAE/g suhe kadulje) određena je u ekstraktima dobivenim upotrebom 70%-tnog etanola pri 70˚C i 50%-tnog acetona pri 50˚C. Kako je vrelište acetona nisko i on ekstrahira i neke druge spojeve koji apsorbiraju pri 760nm, utvrđeno je da je etanol bolje otapalo za ekstrakciju. Koncentracije ukupnih fenolnih spojeva u ekstraktima dobivenim upotrebom 50%-tnog i 70%-tnog etanola pri 70˚C bile su približne te je 50%-tna vodena otopina etanola izabrana kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju fenolnih spojeva iz kadulje zbog manjeg udjela etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dragosavljević, Jelena
Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dragosavljević, J. (2010) 'Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragosavljevi\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {kadulja, fenolni spojevi, flavonoidi, etanol, aceton}, title = {Utjecaj vrste otapala i temperature na ekstrakciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)}, keyword = {kadulja, fenolni spojevi, flavonoidi, etanol, aceton}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragosavljevi\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {sage, phenolic compounds, flavonoids, ethanol, acetone}, title = {Effect of solvent and temperature on the extraction of sage polyphenols (Salvia officinalis L.)}, keyword = {sage, phenolic compounds, flavonoids, ethanol, acetone}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font