Pregled bibliografske jedinice broj: 559764
Proizvodi od gljiva
Proizvodi od gljiva, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 559764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi od gljiva
(Mushroom products)
Autori
Turi, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
35
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
gljive; proizvodi; konzerviranje; posmeđivanje
(mushroom; products; preservation; browning)
Sažetak
Gljive su samonikla biljna vrsta, prema kemijskom sastavu i prehrambenoj vrijednosti najsličnija povrću. U svijetu je zbog sve veće potrošnje, početkom prošlog stoljeća započela intenzivna proizvodnja tzv. industrijskih gljiva. Njihova namjena nije bila da zamijene samonikle šumske gljive već da budu dostupne što većem broju potrošača. Zbog značajnog sadržaja vode, aktivnosti enzima odnosno biokemijskih promjena, prisutnosti mikroorganizama i dr. svježe gljive predstavljaju kompliciranu sirovinu u prehrambenoj industriji, podložnu promjenama boje i teksture i tijekom čuvanja, i procesiranja. Zbog toga je vrlo važno koji postupak konzerviranja odabrati kako bi se produljila trajnost i kvaliteta gljiva. U radu su obrađeni proizvodi od gljiva, metode konzerviranja kao i zahtjevi kojima moraju udovoljavati proizvodi od gljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)