Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 559728

Enzimsko posmeđivanje voća i povrća


Bellian, Uranela
Enzimsko posmeđivanje voća i povrća, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 559728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimsko posmeđivanje voća i povrća
(Enzymatic browning of fruits and vegetables)

Autori
Bellian, Uranela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.10

Godina
2011

Stranica
36

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
enzimsko posmeđivanje; voće; povrće; polifenol oksidaza
(ezymatic browning; fruit; vegetable; polyphenol oxidase)

Sažetak
Tijekom rukovanja, prerade i čuvanja hrane dolazi do određenih kemijskih promjena, poželjnih i nepoželjnih, što rezultira promjenom boje. Enzimsko posmeđivanje nastaje tijekom rezanja, guljenja ili usitnjavanja voća i povrća, odnosno mehaničkom povredom tkiva. Uslijed enzimskog posmeđivanja dolazi do promjene boje namirnice, jednog od osnovnih kriterija za prihvaćanje namirnice od strane potrošača, kao i do promjene kemijskog sastava, a time i prehrambene vrijednosti. U radu je obrađen kemizam reakcija enzimskog posmeđivanja, čimbenici koji dovode do posmeđivanja, naročito enzim polifenol oksidaza (PPO). Isto tako su opisani supstrati, odnosno polifenolni spojevi koji su prisutni u realnim sustavima, voću i povrću, i sudjeluju u reakcijama posmeđivanja. Budući da je enzimsko posmeđivanje u industriji prerade voća i povrća uglavnom nepoželjna pojava, prikazane su metode, odnosno postupci i sredstva koja se provode u cilju sprječavanja enzimskog posmeđivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bellian, Uranela
Enzimsko posmeđivanje voća i povrća, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bellian, U. (2011) 'Enzimsko posmeđivanje voća i povrća', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bellian, Uranela}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {enzimsko posme\djivanje, vo\'{c}e, povr\'{c}e, polifenol oksidaza}, title = {Enzimsko posme\djivanje vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {enzimsko posme\djivanje, vo\'{c}e, povr\'{c}e, polifenol oksidaza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bellian, Uranela}, year = {2011}, pages = {36}, keywords = {ezymatic browning, fruit, vegetable, polyphenol oxidase}, title = {Enzymatic browning of fruits and vegetables}, keyword = {ezymatic browning, fruit, vegetable, polyphenol oxidase}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font