Pregled bibliografske jedinice broj: 557980
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ RECEPTURE NA SENZORSKE ZNAČAJKE NEKTARA OD ŠLJIVE
(EFFECT OF VARIOUS RECIPES ON SENSORY CHARACTERISTICS OF PLUM NECTAR)
Autori
Kićanović, Sanela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
Senzorska analiza; Deskriptivna (opisna) analiza; Nektar od šljiva
(sensory analysis; descriptive sensory analysis; plum nectar)
Sažetak
Senzorska analiza je znanstvena disciplina pomoću koje se procjenjuju svojstva prehrambenog proizvoda koja dolaze u doticaj s našim osjetilima i za svako svojstvo utvrđuje pojmove koji ga identificiraju i kvantificiraju. Danas, prema važećim pravilnicima o kakvoći ili o temeljnim zahtjevima za većinu prehrambenih proizvoda na hrvatskom tržištu traže se „svojstvena senzorska svojstva“ pojedinih proizvoda. U svrhu tog ispitivanja najviše se primjenjuju deskriptivna (opisna) analiza, stoga je u ovom istraživanju primijenjena za ocjenu nektara od šljive, različitog udjela voća, uz dodatak saharoze ili fruktoze te limunske ili jabučne kiseline. Na temelju dobivenih rezultata, nektar sa udjelom voća od 60 %, korigiran saharozom i limunskom kiselinom se pokazao kao najbolji te je bio najvišeg sveukupnog dojma pitkosti i harmoničnosti okusa. Najlošije prihvaćeni nektari su bili udjela voća od 30 % te korigirani fruktozom i jabučnom kiselinom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)