Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557978

Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda


Čalopek, Bruno
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda
(Some physical-chemical quality indicators of acacia honey)

Autori
Čalopek, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.03

Godina
2011

Stranica
29

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Maseni udio vode; Kiselost; Električna provodnost; Specifični kut rotacije; Med
(water content; acidity; electrical conductivity; specific optical rotation; honey)

Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio vode, kiselost, električnu provodnost meda te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 10 uzoraka meda od bagrema sa područja Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio vode se kretao između 14, 48 i 17, 76 %, kiselost između 9, 10 i 11, 10 mmol/kg, električna provodnost između 0, 1298 i 0, 2370 mS/cm, a specifični kut rotacije od -12, 55 do -7, 70. Rezultati pokazuju da svi ispitani uzorci bagremovog meda udovoljavaju zahtjevima Pravilnika o medu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čalopek, Bruno
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čalopek, B. (2011) 'Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}alopek, Bruno}, year = {2011}, pages = {29}, keywords = {Maseni udio vode, Kiselost, Elektri\v{c}na provodnost, Specifi\v{c}ni kut rotacije, Med}, title = {Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda}, keyword = {Maseni udio vode, Kiselost, Elektri\v{c}na provodnost, Specifi\v{c}ni kut rotacije, Med}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}alopek, Bruno}, year = {2011}, pages = {29}, keywords = {water content, acidity, electrical conductivity, specific optical rotation, honey}, title = {Some physical-chemical quality indicators of acacia honey}, keyword = {water content, acidity, electrical conductivity, specific optical rotation, honey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font