Pregled bibliografske jedinice broj: 557978
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neki fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete bagremovog meda
(Some physical-chemical quality indicators of acacia honey)
Autori
Čalopek, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.03
Godina
2011
Stranica
29
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Maseni udio vode; Kiselost; Električna provodnost; Specifični kut rotacije; Med
(water content; acidity; electrical conductivity; specific optical rotation; honey)
Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio vode, kiselost, električnu provodnost meda te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 10 uzoraka meda od bagrema sa područja Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio vode se kretao između 14, 48 i 17, 76 %, kiselost između 9, 10 i 11, 10 mmol/kg, električna provodnost između 0, 1298 i 0, 2370 mS/cm, a specifični kut rotacije od -12, 55 do -7, 70. Rezultati pokazuju da svi ispitani uzorci bagremovog meda udovoljavaju zahtjevima Pravilnika o medu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)