Pregled bibliografske jedinice broj: 557974
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU
(CORRELATION OF ACIDITY AND PARTICIPATION OF CARBOHYDRATE IN BREAST MILK WITH SPECIFIC FLAVORS DETERMINETED WITH ELECTRONIC TONGUE)
Autori
Tolić, Mandica Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2011
Stranica
83
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Majčino mlijeko ; Visoko djelotvorna tekućinska kromatografija ; Elektronski jezik ; pH vrijednost
(breast milk ; high performance liquid chromatography ; electronic tongue ; pH)
Sažetak
Majčino mlijeko sadrži sve nutrijente potrebne novorođenčetu. Dojenje je zlatni standard u hranjenju dojenčadi i to radi nutritivnih i metaboličkih prednosti, psihološkog efekta i uloge koju ima u prevenciji raznih bolesti. Cilj ovog rada bio je odrediti povezanost kiselosti i udjela pojedinih ugljikohidrata u majčinom mlijeku (n=34) s okusima određenim na elektronskom jeziku. Korištene metode su visoko djelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) uz primjenu detektora indeksa loma te analiza α- Astree elektronskim jezikom. Provedeno je i mjerenje pH u svakom uzorku pomoću laboratorijskog pH metra. Na osnovu rezultata analize osnovnih komponenata (PCA), utvrđeno je da postoje razlike u okusima u uzorcima majčinog mlijeka između pojedinih dojilja, ali i u uzorcima pojedine dojilje. Rezultati provedene kanonske korelacijske analize (CCA) pokazali su korelaciju između odziva senzora BA i koncentracije glukoze, korelaciju izmeđa odziva senzora BB i saharoze te korelaciju između odziva senzora BB, ZZ i CA i pH vrijednosti majčinog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb