Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557974

POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU


Tolić, Mandica Tamara
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU
(CORRELATION OF ACIDITY AND PARTICIPATION OF CARBOHYDRATE IN BREAST MILK WITH SPECIFIC FLAVORS DETERMINETED WITH ELECTRONIC TONGUE)

Autori
Tolić, Mandica Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2011

Stranica
83

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Majčino mlijeko ; Visoko djelotvorna tekućinska kromatografija ; Elektronski jezik ; pH vrijednost
(breast milk ; high performance liquid chromatography ; electronic tongue ; pH)

Sažetak
Majčino mlijeko sadrži sve nutrijente potrebne novorođenčetu. Dojenje je zlatni standard u hranjenju dojenčadi i to radi nutritivnih i metaboličkih prednosti, psihološkog efekta i uloge koju ima u prevenciji raznih bolesti. Cilj ovog rada bio je odrediti povezanost kiselosti i udjela pojedinih ugljikohidrata u majčinom mlijeku (n=34) s okusima određenim na elektronskom jeziku. Korištene metode su visoko djelotvorna tekućinska kromatografija (HPLC) uz primjenu detektora indeksa loma te analiza α- Astree elektronskim jezikom. Provedeno je i mjerenje pH u svakom uzorku pomoću laboratorijskog pH metra. Na osnovu rezultata analize osnovnih komponenata (PCA), utvrđeno je da postoje razlike u okusima u uzorcima majčinog mlijeka između pojedinih dojilja, ali i u uzorcima pojedine dojilje. Rezultati provedene kanonske korelacijske analize (CCA) pokazali su korelaciju između odziva senzora BA i koncentracije glukoze, korelaciju izmeđa odziva senzora BB i saharoze te korelaciju između odziva senzora BB, ZZ i CA i pH vrijednosti majčinog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mandica-Tamara Tolić (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolić, Mandica Tamara
POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tolić, M. (2011) 'POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJČINOM MLIJEKU S OKUSIMA ODREĐENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Mandica Tamara}, year = {2011}, pages = {83}, keywords = {Maj\v{c}ino mlijeko, Visoko djelotvorna teku\'{c}inska kromatografija, Elektronski jezik, pH vrijednost}, title = {POVEZANOST KISELOSTI I UDJELA UGJIKOHIDRATA U MAJ\v{C}INOM MLIJEKU S OKUSIMA ODRE\DJENIM NA ELEKTRONSKOM JEZIKU}, keyword = {Maj\v{c}ino mlijeko, Visoko djelotvorna teku\'{c}inska kromatografija, Elektronski jezik, pH vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, Mandica Tamara}, year = {2011}, pages = {83}, keywords = {breast milk, high performance liquid chromatography, electronic tongue, pH}, title = {CORRELATION OF ACIDITY AND PARTICIPATION OF CARBOHYDRATE IN BREAST MILK WITH SPECIFIC FLAVORS DETERMINETED WITH ELECTRONIC TONGUE}, keyword = {breast milk, high performance liquid chromatography, electronic tongue, pH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font