Pregled bibliografske jedinice broj: 557961
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
(ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY)
Autori
Andrašek, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)