Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557961

ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA


Andrašek, Danijela
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA
(ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY)

Autori
Andrašek, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; Med
(antioxidant activity; DPPH; FRAP; honey)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz sezone 2008. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 46, 77 do 124, 19 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 rasponu od 25, 02 do 138, 64 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 4, 92 do 97, 70 μM Fe (II) 10%-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĊu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĊene DPPH metodom (r = 0, 961) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 915), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 950).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Andrašek, Danijela
ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Andrašek, D. (2011) 'ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{s}ek, Danijela}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, Med}, title = {ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, Med}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Andra\v{s}ek, Danijela}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honey}, title = {ANTIOXIDANT CAPACITY OF ACACIA HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, FRAP, honey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font