Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557952

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA


Jurlina, Tanja
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY)

Autori
Jurlina, Tanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.11

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Med; Kesten; Fenoli; FRAP; DPPH
(honey; chestnut; phenolics; FRAP; DPPH)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka kestenovog meda hrvatskog podrijetla. Određen je antioksidacijski kapacitet kestenovog meda, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP i DPPH metode. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 189, 71 do 294, 48 mg GAE/ kg meda, deionizirajuća sposobnost izražena kao IC50 bila je u rasponu od 3, 46 do 21, 21 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost kretala se od 343, 36 do 760, 86 µM Fe (II) 10 % -tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i deionizirajuće sposobnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8857), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9052), kao i između DPPH i FRAP metode (r = 0, 9452).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurlina, Tanja
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurlina, T. (2011) 'UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurlina, Tanja}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {Med, Kesten, Fenoli, FRAP, DPPH}, title = {UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA}, keyword = {Med, Kesten, Fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurlina, Tanja}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {honey, chestnut, phenolics, FRAP, DPPH}, title = {TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY}, keyword = {honey, chestnut, phenolics, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font