Pregled bibliografske jedinice broj: 557952
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY)
Autori
Jurlina, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.11
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Med; Kesten; Fenoli; FRAP; DPPH
(honey; chestnut; phenolics; FRAP; DPPH)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 12 uzoraka kestenovog meda hrvatskog podrijetla. Određen je antioksidacijski kapacitet kestenovog meda, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP i DPPH metode. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 189, 71 do 294, 48 mg GAE/ kg meda, deionizirajuća sposobnost izražena kao IC50 bila je u rasponu od 3, 46 do 21, 21 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost kretala se od 343, 36 do 760, 86 µM Fe (II) 10 % -tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i deionizirajuće sposobnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8857), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9052), kao i između DPPH i FRAP metode (r = 0, 9452).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)