Pregled bibliografske jedinice broj: 557947
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA RAZLIČITIH VRSTA MEDA
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA RAZLIČITIH VRSTA MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA RAZLIČITIH VRSTA MEDA
(PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS OF DIFFERENT TYPES OF HONEY)
Autori
Paleščak, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
50
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda; Med
(honey; physico-chemical parameters; quality of honey)
Sažetak
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih čimbenika kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 102 uzorkaa meda, 11 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2008. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna vodljivost, maseni udio prirodnog inverta, maseni udio ukupnog inverta, maseni udio saharoze i kiselost. Utvrđeno je da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 10 do 18, 76%, električna vodljivost od 0, 115 do 1, 870 mS/cm, maseni udio prirodnog inverta od 64, 41 do 73, 48%, maseni udio ukupnog inverta od 65, 87 do 75, 15%, maseni udio saharoze od 0, 00 do 4, 63% te kiselost od 5, 03 do 44, 42 mmol/kg.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)