Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557942

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA


Slukan, Lea
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557942 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA
(DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY)

Autori
Slukan, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2011

Stranica
72

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 19 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 77, 46 do 263, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 69 do 39, 97 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 7, 39 do 22, 86 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 162, 21 do 384, 64 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija izmeĎđ udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8701) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 9747), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 9397).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slukan, Lea
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Slukan, L. (2011) 'ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Slukan, Lea}, year = {2011}, pages = {72}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, title = {ODRE\DJIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA I FLAVONOIDA TE ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI CVJETNOG MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Slukan, Lea}, year = {2011}, pages = {72}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, title = {DETERMINATION OF TOTAL PHENOLICS, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font