Pregled bibliografske jedinice broj: 557930
KEMIJSKI SASTAV KESTENA IZ NEKOLIKO PRIRODNIH STANIŠTA U HRVATSKOJ I ZEMLJAMA OKRUŽENJA
KEMIJSKI SASTAV KESTENA IZ NEKOLIKO PRIRODNIH STANIŠTA U HRVATSKOJ I ZEMLJAMA OKRUŽENJA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KEMIJSKI SASTAV KESTENA IZ NEKOLIKO PRIRODNIH STANIŠTA U HRVATSKOJ I ZEMLJAMA OKRUŽENJA
(CHEMICAL COMPOSTION OF CHESTNUTS FROM SEVERAL NATURAL HABITATS IN CROATIA AND SURROUNDING COUNTRIES)
Autori
Živko, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
61
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Kesten; Kemijski sastav
(chestnut; chemical composition)
Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav kestena iz različitih prirodnih staništa. Prikupljeno je 80 uzoraka sa područja: Combai (Italija), Pazin, Bosiljevo, Karlovac, Petrova gora (Hrvatska), Macelj, Tisovac (Slovenija) i Cazin (Bosna i Hercegovina). Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 54, 54-61, 20%, ostali parametri izraženi su na suhu tvar: maseni udio sirovih masti kretao se od 2, 11-3, 45%, maseni udio bjelančevina od 3, 79-4, 74%, maseni udio pepela od 2, 50-3, 61% i maseni udio ugljikohidrata od 88, 74-90, 78%. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa pitomog kestena, dok unutar samih staništa između uzoraka ne postoje statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)