Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557914

ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA


Gužvinec, Katarina
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA
(DETERMINATIONOF TOTAL PHENOLIC, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)

Autori
Gužvinec, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2011

Stranica
65

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminij-klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 7, 06 do 63, 92 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 3, 35 do 17, 28 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 27, 78 do 66, 14 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 2, 23 do 53, 23 μM Fe(II) 10%-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9283) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9639), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 939).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gužvinec, Katarina
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gužvinec, K. (2011) 'ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gu\v{z}vinec, Katarina}, year = {2011}, pages = {65}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, title = {ODRE\DJIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, Flavonoidi, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gu\v{z}vinec, Katarina}, year = {2011}, pages = {65}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, title = {DETERMINATIONOF TOTAL PHENOLIC, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, flavonoids, FRAP, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font