Pregled bibliografske jedinice broj: 557914
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA UKUPNIH FENOLA, FLAVONOIDA I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI BAGREMOVOG MEDA
(DETERMINATIONOF TOTAL PHENOLIC, FLAVONOID CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)
Autori
Gužvinec, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2011
Stranica
65
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
(antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaţdinskog područja. OdreĎen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminij-klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 7, 06 do 63, 92 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 3, 35 do 17, 28 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost izraţena kao IC50 u rasponu od 27, 78 do 66, 14 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izraţena kao FRAP vrijednost u rasponu od 2, 23 do 53, 23 μM Fe(II) 10%-tne otopine meda. UtvrĎena je linearna korelacija izmeĎu udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene DPPH metodom (r = 0, 9283) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti odreĎene FRAP metodom (r = 0, 9639), kao i izmeĎu rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 939).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)