Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557910

NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA


Skender, Mate
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA
(QUALITY PARAMETERS OF THE ACACIA HONEY)

Autori
Skender, Mate

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.05

Godina
2011

Stranica
45

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda
(physico-chemical parameters; honey quality)

Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani, određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu, ispitan je 41 uzorak bagremovog meda prikupljen s područja Republike Hrvatske u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, saharoze, kiselost te specifični kut rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 84 do 19, 08%, električna provodnost od 0, 1103 do 0, 2210 mS/cm, kiselost od 8, 04 do 14, 24 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 63, 27 do 70, 57%, maseni udjel saharoze od 0, 00 do 2, 72% te specifični kut rotacije od −6, 98 do −12, 89.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skender, Mate
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Skender, M. (2011) 'NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skender, Mate}, year = {2011}, pages = {45}, keywords = {Fizikalno-kemijski parametri, Kvaliteta meda}, title = {NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {Fizikalno-kemijski parametri, Kvaliteta meda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skender, Mate}, year = {2011}, pages = {45}, keywords = {physico-chemical parameters, honey quality}, title = {QUALITY PARAMETERS OF THE ACACIA HONEY}, keyword = {physico-chemical parameters, honey quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font