Pregled bibliografske jedinice broj: 557910
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NEKI PARAMETRI KVALITETE BAGREMOVOG MEDA
(QUALITY PARAMETERS OF THE ACACIA HONEY)
Autori
Skender, Mate
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.05
Godina
2011
Stranica
45
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Fizikalno-kemijski parametri; Kvaliteta meda
(physico-chemical parameters; honey quality)
Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani, određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu, ispitan je 41 uzorak bagremovog meda prikupljen s područja Republike Hrvatske u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, električna provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, saharoze, kiselost te specifični kut rotacije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 84 do 19, 08%, električna provodnost od 0, 1103 do 0, 2210 mS/cm, kiselost od 8, 04 do 14, 24 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 63, 27 do 70, 57%, maseni udjel saharoze od 0, 00 do 2, 72% te specifični kut rotacije od −6, 98 do −12, 89.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)