Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557904

NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA


Marušić, Jelena
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA
(PARAMETARS OF QUALITY IN CROATIAN HONEY)

Autori
Marušić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.11

Godina
2010

Stranica
57

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Hidroksimetilfurfural (HMF); Med; Prolin; Specifični kut rotacije
(hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline; specific optical rotation)

Sažetak
Kvaliteta meda jedan je od bitnih čimbenika plasmana meda na tržište, koja utječe na njegovu uporabu i važnost u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu, ispitan je 101 uzorak meda prikupljen s područja Republike Hrvatske. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalno-kemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri čemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udjel HMF- a se kretao od 0, 38 mg/kg do 34, 56 mg/kg, udjel prolina od 96, 6 mg/kg do 1340, 37 mg/kg i specifični kut rotacije od -13, 00 do +3, 00. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proivoda za dozvoljeni maseni udjel HMF- a. Šest uzoraka ne zadovoljavaju dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udjel prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić, Jelena
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marušić, J. (2010) 'NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {Hidroksimetilfurfural (HMF), Med, Prolin, Specifi\v{c}ni kut rotacije}, title = {NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA}, keyword = {Hidroksimetilfurfural (HMF), Med, Prolin, Specifi\v{c}ni kut rotacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Jelena}, year = {2010}, pages = {57}, keywords = {hydroxymethylfurfural (HMF), honey, proline, specific optical rotation}, title = {PARAMETARS OF QUALITY IN CROATIAN HONEY}, keyword = {hydroxymethylfurfural (HMF), honey, proline, specific optical rotation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font