Pregled bibliografske jedinice broj: 557904
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NEKI PARAMETRI KVALITETE HRVATSKOG MEDA
(PARAMETARS OF QUALITY IN CROATIAN HONEY)
Autori
Marušić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.11
Godina
2010
Stranica
57
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Hidroksimetilfurfural (HMF); Med; Prolin; Specifični kut rotacije
(hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline; specific optical rotation)
Sažetak
Kvaliteta meda jedan je od bitnih čimbenika plasmana meda na tržište, koja utječe na njegovu uporabu i važnost u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu, ispitan je 101 uzorak meda prikupljen s područja Republike Hrvatske. Ispitivanje je provedeno u svrhu određivanja fizikalno-kemijskih parametara. Određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije. Podaci su statistički obrađeni, pri čemu su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udjel HMF- a se kretao od 0, 38 mg/kg do 34, 56 mg/kg, udjel prolina od 96, 6 mg/kg do 1340, 37 mg/kg i specifični kut rotacije od -13, 00 do +3, 00. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proivoda za dozvoljeni maseni udjel HMF- a. Šest uzoraka ne zadovoljavaju dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udjel prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)