Pregled bibliografske jedinice broj: 557902
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)
Autori
Šormaz, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.11
Godina
2010
Stranica
48
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; FRAP; Med
(antioxidant activity; DPPH; honey; phenolics; FRAP)
Sažetak
Med je ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod. Pripisuju mu se ljekovita i terapeutska svojstva, te je pronašao svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u medu. Fenoli su određeni spektrofotometrijski po Folin-Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilnim radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazinskim (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata dobivenih FRAP metodom, te UF i rezultata dobivenih DPPH metodom što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)