Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557902

UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA


Šormaz, Jelena
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY)

Autori
Šormaz, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.11

Godina
2010

Stranica
48

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; FRAP; Med
(antioxidant activity; DPPH; honey; phenolics; FRAP)

Sažetak
Med je ukusan i hranjivi te nutricionistički vrijedan proizvod. Pripisuju mu se ljekovita i terapeutska svojstva, te je pronašao svoju primjenu u tradicionalnoj medicini. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost i sadržaj ukupnih fenola (UF) u medu. Fenoli su određeni spektrofotometrijski po Folin-Ciocalteu metodi, a antioksidacijska aktivnost u reakciji s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilnim radikalom (DPPH metoda) te željezo(III)-tripiridiltirazinskim (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda). Određena je pozitivna linearna korelacija između UF i rezultata dobivenih FRAP metodom, te UF i rezultata dobivenih DPPH metodom što upućuje na zaključak da su upravo polifenoli primarno odgovorni za antioksidacijsku aktivnost meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šormaz, Jelena
UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šormaz, J. (2010) 'UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ormaz, Jelena}, year = {2010}, pages = {48}, keywords = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, FRAP, Med}, title = {UKUPNI FENOLI I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {Antioksidacijska aktivnost, DPPH, Fenoli, FRAP, Med}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ormaz, Jelena}, year = {2010}, pages = {48}, keywords = {antioxidant activity, DPPH, honey, phenolics, FRAP}, title = {TOTAL PHENOLICS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY}, keyword = {antioxidant activity, DPPH, honey, phenolics, FRAP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font