Pregled bibliografske jedinice broj: 557899
ANALIZA STANJA NA PODRUĈJU IMPLEMENTACIJE SUSTAVA SAMOKONTROLE U PROIZVODNIM OBJEKTIMA HRANE NEANIMALNOG PODRIJETLA U REPUBLICI HRVATSKOJ
ANALIZA STANJA NA PODRUĈJU IMPLEMENTACIJE SUSTAVA SAMOKONTROLE U PROIZVODNIM OBJEKTIMA HRANE NEANIMALNOG PODRIJETLA U REPUBLICI HRVATSKOJ, 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA STANJA NA PODRUĈJU IMPLEMENTACIJE SUSTAVA SAMOKONTROLE U PROIZVODNIM OBJEKTIMA HRANE NEANIMALNOG PODRIJETLA U REPUBLICI HRVATSKOJ
(DATA ANALYSIS ON THE IMPLEMENTATION OF THE SELF-CONTROL SYSTEM IN THE PRODUCTION FACILITIES OF NON-ANIMAL ORIGIN FOOD IN THE REPUBLIC OF CROATIA)
Autori
Knezić, Koraljka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2011
Stranica
109
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
HACCP; Hrana neanimalnog podrijetla; Koristi; Objekti; Poteškoće; Preduvjetni programi
(HACCP; non-animal origin food; benefits; facilities; difficulties; prerequisite programs;)
Sažetak
Cilj i svrha rada je bio obraditi aktivnosti koje su vezane uz uspostavu sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane neanimalnog podrijetla u Republici Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno u tri faze. Prva i duga faza provedene su tijekom 2007. i 2008. godine s ciljem provjere stanja preduvjetnih programa u objektima za proizvodnju hrane neanimalnog podrijetla i utvrđivanja broja objekata s implementiranim HACCP sustavom u Republici Hrvatskoj. Podaci su se prikupljali putem unaprijed pripremljenih kontrolnih lista. Tijekom 2010. godine provedena je treća faza istraživanja u 23 proizvodna objekta u svrhu dobivanja podataka o poteškoćama i koristima s kojima se susreću subjekti u poslovanju s hranom prilikom implementacije sustava samokontrole. Podaci su prikupljani putem anketnog upitnika. Rezultati prve i druge faze (tijekom 2007 i 2008. godine) pokazali su poboljšanje strukturalnih i funkcionalnih preduvjeta u objektima i porast unaprjeđenih objekata, dok je udio objekta s implementiranim HACCP sustavom iznosio je 14% tijekom obje godine. Rezultati treće faze (tijekom 2010. godine) pokazali su da su najveće poteškoće s kojima se susreću subjekti u poslovanju s hranom: nedovoljno razumijevanje HACCP sustava, nedostatak sektorskih vodiča za dobru higijensku praksu i implementaciju HACCP-a te nedovoljna potpora od stane nadležnih tijela. Kao najveću korist uvedenog HACCP sustava ispitanici su smatrali dobivanje korisnog alata koji pomaţe pri upravljanju sigurnošću hrane i povećano povjerenje potrošaĉa u sigurnost i kvalitetu proizvoda. Na osnovu provedenog istraživanja zaključuje se da je potrebno: pojačano informiranje o HACCP sustavu, promocija izrađenih i objavljivanje novih sektorskih vodiĉa za implementaciju HACCP-a, poboljšanje komunikacije između nadležnog tijela, subjekta u poslovanju s hranom i medija, pojačati edukaciju svih uključenih u sustav sigurnosti hrane. Temeljem dobivenih rezultata preporučuje se unaprjeđivanje objekata u sektoru malih i srednjih tvrtki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)