Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557892

Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici


Podhraški-Relja, Zdenka
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici
(Development and validation of an HPLC method for the determination od fat soluble dyes in chilli and paprika spice)

Autori
Podhraški-Relja, Zdenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.06

Godina
2010

Stranica
80

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
HPLC; Paprika; Čili; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; Validacija metode
(HPLC; paprika; chilli; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; validation method)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je razrada i validacija jednostavne i brze metode za određivanja nedozvoljenih bojila Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti uz detekciju u ultraljubičastom i vidljivom području (HPLC / UV/VIS) u uzorcima začina čilija i paprike. Metoda je razrađena uporabom C18 reverzno-fazne kolone, izokratno uz pokretnu fazu acetonitril / 0, 1 % metanska kiselina (90/10 ; v/v). Postupkom validacije provjereni su slijedeći parametri validacije: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, stabilnost mjernih otopina, granica detekcije i granica kvantifikacije, intermedijarna preciznost. Na temelju dobivenih rezultata, zaključeno je da je navedena analitička metoda prikladna za točno i precizno određivanje Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red bojila u uzorcima začina čilija i paprike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Podhraški-Relja, Zdenka
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Podhraški-Relja, Z. (2010) 'Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Podhra\v{s}ki-Relja, Zdenka}, year = {2010}, pages = {80}, keywords = {HPLC, Paprika, \v{C}ili, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Validacija metode}, title = {Razrada i validacija metode za odre\djivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u \v{c}iliju i paprici}, keyword = {HPLC, Paprika, \v{C}ili, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Validacija metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Podhra\v{s}ki-Relja, Zdenka}, year = {2010}, pages = {80}, keywords = {HPLC, paprika, chilli, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, validation method}, title = {Development and validation of an HPLC method for the determination od fat soluble dyes in chilli and paprika spice}, keyword = {HPLC, paprika, chilli, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, validation method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font