Pregled bibliografske jedinice broj: 557892
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razrada i validacija metode za određivanje boja topljivih u mastima HPLC tehnikom u čiliju i paprici
(Development and validation of an HPLC method for the determination od fat soluble dyes in chilli and paprika spice)
Autori
Podhraški-Relja, Zdenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2010
Stranica
80
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
HPLC; Paprika; Čili; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; Validacija metode
(HPLC; paprika; chilli; Para Red; Sudan I; Sudan II; Sudan III; Sudan IV; validation method)
Sažetak
Cilj ovog rada bila je razrada i validacija jednostavne i brze metode za određivanja nedozvoljenih bojila Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti uz detekciju u ultraljubičastom i vidljivom području (HPLC / UV/VIS) u uzorcima začina čilija i paprike. Metoda je razrađena uporabom C18 reverzno-fazne kolone, izokratno uz pokretnu fazu acetonitril / 0, 1 % metanska kiselina (90/10 ; v/v). Postupkom validacije provjereni su slijedeći parametri validacije: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, stabilnost mjernih otopina, granica detekcije i granica kvantifikacije, intermedijarna preciznost. Na temelju dobivenih rezultata, zaključeno je da je navedena analitička metoda prikladna za točno i precizno određivanje Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV i Para Red bojila u uzorcima začina čilija i paprike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)