Pregled bibliografske jedinice broj: 557827
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca
(Alkaline isolation of soluble β-glucan from spent wine yeast)
Autori
Jelena Božić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.10
Godina
2010
Stranica
81
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
alkalna ekstrakcija; antioksidacijska aktivnost; polisaharidi; topljivi β-glukan; vinski kvasac
(alkaline extraction; antioxidative activity; polysaccharides; soluble β-glukan; wine yeast)
Sažetak
Primjena β-glukana je moguća u kozmetičkoj industriji te proizvodnji hrane i krmiva, kao i u humanoj i veterinarskoj medicini. U ovom radu topljivi β-glukan je ekstrahiran alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Analizirani su kemijski sastavi polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama alkalne ekstrakcije kao i konačni proizvod, a također su na temelju dobivenih podataka izračunati materijalna bilanca procesa i normativ proizvodnje. Sirovi polisaharidni preparat je osušen na zraku i sadržavao je 97, 89 % suhe tvari te 18, 54 % ukupnih ugljikohidrata u suhoj tvari. Dio sirovog preparata je dijaliziran i liofiliziran, a pročišćeni polisaharidni preparat sadržavao je 54, 96% ugljika, 33, 51% kisika i male udjele natrija, sumpora, kalija i fosfora. Snimljeni su i uspoređeni FT-IR spektri dobivenih polisaharidnih preparata. Primjenom triju različitih metoda potvrđena je antioksidacijska aktivnost pročišćenog polisaharidnog preparata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)