Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557827

Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca


Jelena Božić
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca
(Alkaline isolation of soluble β-glucan from spent wine yeast)

Autori
Jelena Božić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.10

Godina
2010

Stranica
81

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
alkalna ekstrakcija; antioksidacijska aktivnost; polisaharidi; topljivi β-glukan; vinski kvasac
(alkaline extraction; antioxidative activity; polysaccharides; soluble β-glukan; wine yeast)

Sažetak
Primjena β-glukana je moguća u kozmetičkoj industriji te proizvodnji hrane i krmiva, kao i u humanoj i veterinarskoj medicini. U ovom radu topljivi β-glukan je ekstrahiran alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Analizirani su kemijski sastavi polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama alkalne ekstrakcije kao i konačni proizvod, a također su na temelju dobivenih podataka izračunati materijalna bilanca procesa i normativ proizvodnje. Sirovi polisaharidni preparat je osušen na zraku i sadržavao je 97, 89 % suhe tvari te 18, 54 % ukupnih ugljikohidrata u suhoj tvari. Dio sirovog preparata je dijaliziran i liofiliziran, a pročišćeni polisaharidni preparat sadržavao je 54, 96% ugljika, 33, 51% kisika i male udjele natrija, sumpora, kalija i fosfora. Snimljeni su i uspoređeni FT-IR spektri dobivenih polisaharidnih preparata. Primjenom triju različitih metoda potvrđena je antioksidacijska aktivnost pročišćenog polisaharidnog preparata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelena Božić
Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelena Božić (2010) 'Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {81}, keywords = {alkalna ekstrakcija, antioksidacijska aktivnost, polisaharidi, topljivi β-glukan, vinski kvasac}, title = {Alkalna izolacija topljivog β-glukana iz otpadnog vinskog kvasca}, keyword = {alkalna ekstrakcija, antioksidacijska aktivnost, polisaharidi, topljivi β-glukan, vinski kvasac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {81}, keywords = {alkaline extraction, antioxidative activity, polysaccharides, soluble β-glukan, wine yeast}, title = {Alkaline isolation of soluble β-glucan from spent wine yeast}, keyword = {alkaline extraction, antioxidative activity, polysaccharides, soluble β-glukan, wine yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font