Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557531

Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina


Milinović, Ines
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina
(The importance of malolactic fermentation in wine production)

Autori
Milinović, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; Oenococcus oenos
(malolactic fermentation; lactic acid bacteria; Oenococcus oenos)

Sažetak
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je dekarboksilacija L-malata u L-laktat koju provode bakterije mliječne kiseline (BMK) (uglavnom bakterija Oenococcus oenos) u vinu. Posljednjih desetljeća među vinarima je porasla svijest o važnosti ovog procesa, koji je bitan zbog tri razloga: deacidifikacije, modifikacije okusa i mikrobiološke stabilnosti vina. JMF se obično odvija nakon alkoholne fermentacije, ali se može odvijati i istodobno s njom. Važna je za vina koja se proizvode iz grožđa uzgojenog u području hladne klime i koja su kisela te imaju nisku pH-vrijednost. Rast BMK u vinu limitiran je različitim fizikalnim, kemijskim i biološkim čimbenicima. Da bi se JMF u vinariji mogla učinkovito provesti potrebno je poznavati utjecaje svakog od ovih čimbenika. Selekcija dobrog bakterijskog soja, koji ima željena tehnološka i kvalitativna svojstva, preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih vina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milinović, Ines
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milinović, I. (2011) 'Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milinovi\'{c}, Ines}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Oenococcus oenos}, title = {Zna\v{c}aj jabu\v{c}no-mlije\v{c}ne fermentacije u proizvodnji vina}, keyword = {jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Oenococcus oenos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milinovi\'{c}, Ines}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {malolactic fermentation, lactic acid bacteria, Oenococcus oenos}, title = {The importance of malolactic fermentation in wine production}, keyword = {malolactic fermentation, lactic acid bacteria, Oenococcus oenos}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font