Pregled bibliografske jedinice broj: 557531
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj jabučno-mliječne fermentacije u proizvodnji vina
(The importance of malolactic fermentation in wine production)
Autori
Milinović, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
42
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
jabučno-mliječna fermentacija; bakterije mliječne kiseline; Oenococcus oenos
(malolactic fermentation; lactic acid bacteria; Oenococcus oenos)
Sažetak
Jabučno-mliječna fermentacija (JMF) je dekarboksilacija L-malata u L-laktat koju provode bakterije mliječne kiseline (BMK) (uglavnom bakterija Oenococcus oenos) u vinu. Posljednjih desetljeća među vinarima je porasla svijest o važnosti ovog procesa, koji je bitan zbog tri razloga: deacidifikacije, modifikacije okusa i mikrobiološke stabilnosti vina. JMF se obično odvija nakon alkoholne fermentacije, ali se može odvijati i istodobno s njom. Važna je za vina koja se proizvode iz grožđa uzgojenog u području hladne klime i koja su kisela te imaju nisku pH-vrijednost. Rast BMK u vinu limitiran je različitim fizikalnim, kemijskim i biološkim čimbenicima. Da bi se JMF u vinariji mogla učinkovito provesti potrebno je poznavati utjecaje svakog od ovih čimbenika. Selekcija dobrog bakterijskog soja, koji ima željena tehnološka i kvalitativna svojstva, preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih vina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)