Pregled bibliografske jedinice broj: 557521
Enzimska analiza kupinovih vina
Enzimska analiza kupinovih vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Enzimska analiza kupinovih vina
(Enzymatic analysis of blackberry wines)
Autori
Lisičar, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2011
Stranica
48
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Neposredni voditelj
Oros, Damir
Ključne riječi
kupinovo vino; vinski kvasac; glicerol; jabučna kiselina; mliječna kiselina
(blackberry wine; wine yeast; glycerol; malic acid; lactic acid)
Sažetak
Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U ranijim eksperimentima provedene su mikrofermentacije kupinovog soka pomoću dvaju komercijalnih kvasaca kako bi se procijenila mogućnost njihove primjene u komercijalnoj proizvodnji kupinovih vina. Vina proizvedena komercijalnim kvascima Fermol Rouge i Fermol Mediterraneé označena su kao vino FR, odnosno vino FM. U ovom radu su koncentracije neprevrelih šećera u proizvedenim vinima određene kao koncentracije reducirajućih šećera, a HPLC (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti) je korištena za analizu etanola. Enzimskim metodama su određene koncentracije glicerola, jabučne i mliječne kiseline u kupinovim vinima proizvedenim uz primjenu spomenutih kvasaca. Oba kvasca proizvela su jednake koncentracije glicerola. U vinu FR je koncentracija jabučne kiseline bila dvostruko manja, dok je koncentracija mliječne kiseline bila dvostruko veća nego u vinu FM.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb