Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557521

Enzimska analiza kupinovih vina


Lisičar, Josipa
Enzimska analiza kupinovih vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Enzimska analiza kupinovih vina
(Enzymatic analysis of blackberry wines)

Autori
Lisičar, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2011

Stranica
48

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Neposredni voditelj
Oros, Damir

Ključne riječi
kupinovo vino; vinski kvasac; glicerol; jabučna kiselina; mliječna kiselina
(blackberry wine; wine yeast; glycerol; malic acid; lactic acid)

Sažetak
Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U ranijim eksperimentima provedene su mikrofermentacije kupinovog soka pomoću dvaju komercijalnih kvasaca kako bi se procijenila mogućnost njihove primjene u komercijalnoj proizvodnji kupinovih vina. Vina proizvedena komercijalnim kvascima Fermol Rouge i Fermol Mediterraneé označena su kao vino FR, odnosno vino FM. U ovom radu su koncentracije neprevrelih šećera u proizvedenim vinima određene kao koncentracije reducirajućih šećera, a HPLC (tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti) je korištena za analizu etanola. Enzimskim metodama su određene koncentracije glicerola, jabučne i mliječne kiseline u kupinovim vinima proizvedenim uz primjenu spomenutih kvasaca. Oba kvasca proizvela su jednake koncentracije glicerola. U vinu FR je koncentracija jabučne kiseline bila dvostruko manja, dok je koncentracija mliječne kiseline bila dvostruko veća nego u vinu FM.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)

Avatar Url Damir Oros (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lisičar, Josipa
Enzimska analiza kupinovih vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lisičar, J. (2011) 'Enzimska analiza kupinovih vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisi\v{c}ar, Josipa}, year = {2011}, pages = {48}, keywords = {kupinovo vino, vinski kvasac, glicerol, jabu\v{c}na kiselina, mlije\v{c}na kiselina}, title = {Enzimska analiza kupinovih vina}, keyword = {kupinovo vino, vinski kvasac, glicerol, jabu\v{c}na kiselina, mlije\v{c}na kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisi\v{c}ar, Josipa}, year = {2011}, pages = {48}, keywords = {blackberry wine, wine yeast, glycerol, malic acid, lactic acid}, title = {Enzymatic analysis of blackberry wines}, keyword = {blackberry wine, wine yeast, glycerol, malic acid, lactic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font