Pregled bibliografske jedinice broj: 557483
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim kvascem Fermol Rouge
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim kvascem Fermol Rouge, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kupinovog vina mikrofermentacijom s komercijalnim kvascem Fermol Rouge
(Production of blackberry wine by microfermentation using commercial yeast Fermol Rouge)
Autori
Mesihović, Anida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
45
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
kupinovo vino; vinski kvasac; fermentacija
(blackberry wine; wine yeast; fermentation)
Sažetak
Kupinovo vino je popularno voćno vino koje se tradicionalno proizvodi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Provedena je mikrofermentacija kupinovog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Rouge u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. U proizvedenom kupinovom vinu određena je pH-vrijedost te su analizirane koncentracije glukoze, fruktoze, saharoze, etanola, kao i ukupnih i hlapljivih kiselina. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o voćnim vinima. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima istraženi kvasac može se primijeniti u komercijalnoj proizvodnji kupinovog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)