Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557466

Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga


Vidović, Lana
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga
(Alkaline isolation of insoluble β-glucan from wine lees)

Autori
Vidović, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.10

Godina
2010

Stranica
78

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
alkalna izolacija; netopljivi β-glukan; polisaharidi; sušenje; vinski kvasac
(alkaline isolation; drying; polysaccharides; insoluble β-glucan; wine yeast)

Sažetak
β-Glukani su snažni imunostimulatori i mogu naći široku primjenu u humanoj i veterinarskoj medicini, kao i u kozmetičkoj industriji te u proizvodnji hrane i krmiva. Netopljivi β-glukan izoliran je alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Dobiveni vlažni polisaharidni preparat sadržavao je 25, 31 % suhe tvari te 85, 62 % ukupnih ugljikohidrata, 6, 43 % proteina i 0, 61 % pepela u suhoj tvari. Analiziran je kemijski sastav polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama izolacije kao i konačni proizvod, a također je na temelju dobivenih podataka izračunata materijalna bilanca procesa. Vlažni β-glukan osušen je na zraku i liofilizacijom te su dobiveni preparati značajno različite morfologije. FT-IR spektri osušenih preparata karakteristični su za β-1, 3-D-glukan. Ukupno iskorištenje opisanog procesa izolacije, izračunato na temelju suhe tvari, iznosilo je 8, 3 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidović, Lana
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidović, L. (2010) 'Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Lana}, year = {2010}, pages = {78}, keywords = {alkalna izolacija, netopljivi β-glukan, polisaharidi, su\v{s}enje, vinski kvasac}, title = {Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga}, keyword = {alkalna izolacija, netopljivi β-glukan, polisaharidi, su\v{s}enje, vinski kvasac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Lana}, year = {2010}, pages = {78}, keywords = {alkaline isolation, drying, polysaccharides, insoluble β-glucan, wine yeast}, title = {Alkaline isolation of insoluble β-glucan from wine lees}, keyword = {alkaline isolation, drying, polysaccharides, insoluble β-glucan, wine yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font