Pregled bibliografske jedinice broj: 557466
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkalna izolacija netopljivog β-glukana iz vinskog taloga
(Alkaline isolation of insoluble β-glucan from wine lees)
Autori
Vidović, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.10
Godina
2010
Stranica
78
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
alkalna izolacija; netopljivi β-glukan; polisaharidi; sušenje; vinski kvasac
(alkaline isolation; drying; polysaccharides; insoluble β-glucan; wine yeast)
Sažetak
β-Glukani su snažni imunostimulatori i mogu naći široku primjenu u humanoj i veterinarskoj medicini, kao i u kozmetičkoj industriji te u proizvodnji hrane i krmiva. Netopljivi β-glukan izoliran je alkalnim postupkom iz otpadnog vinskog kvasca. Dobiveni vlažni polisaharidni preparat sadržavao je 25, 31 % suhe tvari te 85, 62 % ukupnih ugljikohidrata, 6, 43 % proteina i 0, 61 % pepela u suhoj tvari. Analiziran je kemijski sastav polazne sirovine i međuproizvoda u različitim fazama izolacije kao i konačni proizvod, a također je na temelju dobivenih podataka izračunata materijalna bilanca procesa. Vlažni β-glukan osušen je na zraku i liofilizacijom te su dobiveni preparati značajno različite morfologije. FT-IR spektri osušenih preparata karakteristični su za β-1, 3-D-glukan. Ukupno iskorištenje opisanog procesa izolacije, izračunato na temelju suhe tvari, iznosilo je 8, 3 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)