Pregled bibliografske jedinice broj: 557344
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva crne čokolade
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva crne čokolade, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka probiotika Lactobacillus helveticus M92 na funkcionalna svojstva crne čokolade
(Effects of addition of probiotic Lactobacillus helveticus M92 on functional properties of dark chocolate)
Autori
Vuger, Karmen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
49
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
funkcionalna sinbiotička čokolada; Lactobacillus helveticus M92; prebiotik; probiotička crna čokolada
(funtional sinbiotic chocolate; Lactobacillus helveticus M92; prebiotic; probiotic dark chocolate)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je proizvesti crnu čokoladu u koju je dodan probiotički soj Lactobacillus helveticus M92 te je saharoza zamijenjena maltitolom i inulinom te kao takva poprima obilježja funkcionalne sinbiotičke čokolade. Prebiotička crna čokolada ima smanjenu energetsku vrijednost i izvor je dijetalnih vlakana te zajedno sa dodatkom probiotičkog soja ostvaruje sinbiotički učinak na ljudsko zdravlje. Stanice probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 su prije dodatka u čokoladu mikroinkapsulirane u alginatu jer tkave preživljavaju u većem broju u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta nego kao slobodne stanice bez zaštitnog omotača. Također je utvrđeno da crna čokolada s maltitolom i inulinom ima zaštitno djelovanje na probiotički soj i čini dobar matriks za pripremu funkcionalne sinbiotičke čokolade. Dodatak probiotika ne utječe na senzorska svojstva crne čokolade dok je prebiotička crna čokolada u usporedbi sa standardnom imala promijenjena senzorska svojstva zbog slabije slatkoće maltitola i neznatne slatkoće inulina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)