Pregled bibliografske jedinice broj: 557303
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran
(Analysis of cations in Merlot and Teran)
Autori
Papst, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
41
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
vino; Merlot; Teran; metali; ICS; HPLC; AAS
(wine; Merlot; Teran; metals; ICS; HPLC; AAS)
Sažetak
Povećane koncentracije kationa, tj. metala u vinu (željeza, bakra i cinka) uzrokuju nepoželjne promjene u mirisu, okusu, ali i izgledu vina što se najčešće očituje zamućenjem. Takve promjene u vinu nazivaju se manama (bakreni lom, plavi ili crni lom, sivi ili bijeli lom, posmeđivanje itd.), a prouzročene su fizikalno-kemijskim i fizikalnim procesima i teško ih je otkloniti. Analiza kation u vinima Merlot i Teran provedena je metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS) kojom je određena prisutnost i koncentracije željeza, bakra, cinka i olova, koje su u skladu s literaturnim podacima. Elektrokemijskim određivanjem šećera kapilarnom ionskom kromatografijom (ICS) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, manoze, saharoze, galaktoze, ali i glicerola, manitola i sorbitola. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, m glicerola i mliječne kiseline, dok su kemijskim analizama u laboratoriju određene koncentracije alkohola, ukupnih šečera, sumora te kiselina (ukupnih i hlapljivih). Rezultati kemijskih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb