Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557303

Analiza kationa u sortama Merlot i Teran


Papst, Darija
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 557303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran
(Analysis of cations in Merlot and Teran)

Autori
Papst, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
41

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
vino; Merlot; Teran; metali; ICS; HPLC; AAS
(wine; Merlot; Teran; metals; ICS; HPLC; AAS)

Sažetak
Povećane koncentracije kationa, tj. metala u vinu (željeza, bakra i cinka) uzrokuju nepoželjne promjene u mirisu, okusu, ali i izgledu vina što se najčešće očituje zamućenjem. Takve promjene u vinu nazivaju se manama (bakreni lom, plavi ili crni lom, sivi ili bijeli lom, posmeđivanje itd.), a prouzročene su fizikalno-kemijskim i fizikalnim procesima i teško ih je otkloniti. Analiza kation u vinima Merlot i Teran provedena je metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije (AAS) kojom je određena prisutnost i koncentracije željeza, bakra, cinka i olova, koje su u skladu s literaturnim podacima. Elektrokemijskim određivanjem šećera kapilarnom ionskom kromatografijom (ICS) određene su koncentracije glukoze, fruktoze, manoze, saharoze, galaktoze, ali i glicerola, manitola i sorbitola. Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) određene su koncentracije etanola, m glicerola i mliječne kiseline, dok su kemijskim analizama u laboratoriju određene koncentracije alkohola, ukupnih šečera, sumora te kiselina (ukupnih i hlapljivih). Rezultati kemijskih analiza zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom o vinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Papst, Darija
Analiza kationa u sortama Merlot i Teran, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Papst, D. (2011) 'Analiza kationa u sortama Merlot i Teran', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papst, Darija}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {vino, Merlot, Teran, metali, ICS, HPLC, AAS}, title = {Analiza kationa u sortama Merlot i Teran}, keyword = {vino, Merlot, Teran, metali, ICS, HPLC, AAS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papst, Darija}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {wine, Merlot, Teran, metals, ICS, HPLC, AAS}, title = {Analysis of cations in Merlot and Teran}, keyword = {wine, Merlot, Teran, metals, ICS, HPLC, AAS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font