Pregled bibliografske jedinice broj: 557281
Utjecaj bakra na formiranje arome u vinu Sauvignon blanc
Utjecaj bakra na formiranje arome u vinu Sauvignon blanc, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakra na formiranje arome u vinu Sauvignon blanc
(The influence of copper on aroma formation in wine Sauvignon Blanc)
Autori
Barić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2011
Stranica
45
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
Sauvignon blanc; bakar; aroma AAS; HPLC; ICS
(Sauvignon Blanc; copper; aroma; AAS; HPLC; ICS)
Sažetak
Na aromu vina tijekom proizvodnje utječu mnogi faktori, a kisik je jedan od njih. Mošt i vino tijekom primarne obrade, fermentacije i prilikom punjenja u boce izlažu se kisiku, što rezultira neželjenim gubitkom aroma. Promjene u aromi utječu na konačan odabir vina kod konzumenata. Upotrebom bakra u proizvodnji bijelih vina (pogotovo sauvignona), smanjuje se djelovanje kisika što pozitivno utječe na očuvanje arome sorte. Sauvignon blanc nasadi u jednom od vinograda Međimurja špricani su sa smjesom dviju različitih koncentracija bakra (Cu). U uzorcima vina dobivenih od špricanih nasada Sauvignon blanc izmjerene su koncentracije Cu atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom (AAS). Nosioci tercijarne arome su među ostalim i viši alkoholi (glicerol, sorbitol, manitol i dr.) koji nastaju tijekom fermentacije. Za određivanje sorbitola i manitola korištena je kapilarna ionska kromatografije (ICS), dok je glicerol određen pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Rezultati su pokazali da uzorak vina Sauvignon blanc koji je bio šprican s većim koncentracijama Cu sadrši veće koncentracije bakra i tvari arome - manitola i sorbitola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb