Pregled bibliografske jedinice broj: 557258
MIKROFERMENTACIJA MOŠTA ISTARSKE MALVAZIJE POMOĆU KOMERCIJALNOG KVASCA FERMOL MEDITERRANEE
MIKROFERMENTACIJA MOŠTA ISTARSKE MALVAZIJE POMOĆU KOMERCIJALNOG KVASCA FERMOL MEDITERRANEE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 557258 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROFERMENTACIJA MOŠTA ISTARSKE MALVAZIJE POMOĆU KOMERCIJALNOG KVASCA FERMOL MEDITERRANEE
(MICROFERMENTATION OF MUST ISTARSKA MALVAZIJA USING COMMERCIAL YEAST FERMOL MEDITERRANEE)
Autori
Smoković, Beatrisa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
43
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Neposredni voditelj
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
grožđani sok; vinski kvasac; fermentacija
(grape juice; wine yeast; fermentation)
Sažetak
Konzervirani grožđani sok je mošt kod kojeg je alkoholno vrenje zaustavljeno dopuštenim kemijskim sredstvima ili fizikalnim postupcima. Provedena je mikrofermentacija grožđanog soka pri temperaturi 23ºC kako bi se istražila fermentacijska svojstva komercijalnog kvasca Fermol Mediterranée u malom mjerilu. Fermentacijska aktivnost je praćena mjerenjem mase oslobođenog CO2 i brzine proizvodnje CO2 tijekom fermentacije. U proizvedenom vinu određena je pH-vrijednost i analizirane su koncentracije glukoze, etanola, glicerola, sumpora kao i ukupnih i hlapljivih kiselina, te je provedena mikrobiološka kontrola. Kemijski sastav proizvedenog vina u skladu je s Pravilnikom o vinu. Zahvaljujući dobrim fermentacijskim svojstvima istraženi kvasac može se primijeniti u komercijalnoj proizvodnji vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb