Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 557128

UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE


Bilić, Blanka
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 557128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE
(INFLUENCE OF DIFFERENT EXTRACTS ADDITION ON ANTHOCYANIN CONTENT IN BLACKBERRY JUICE)

Autori
Bilić, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.11

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
antocijani; fenoli; antioksidativna aktivnost; ekstrakti
(anthocyanins; phenols; antioxidant activity; extracts)

Sažetak
Cilj ovog rada bilo je ispitivanje utjecaja dodavanja različitih ekstrakata na ukupan sadržaj fenola, antocijana, antioksidativnu aktivnosti i postotak polimerne boje soka kupine tijekom 52 dana skladištenja pri 4°C. Sadržaj antocijana u kontrolnom uzorku (sok kupine bez dodatka ekstrakta) bio je 149, 91 mg/L. Uzorci u koje su dodani ekstrakti lista masline, kore bora PE 5:1 i PE 95%, zelenog čaja, crnog vina PE 30% i PE 4:1 i bioflavonoda su imali viši udio antocijana (od 152, 42 do 161, 19 mg/L) u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Uzorci s dodanim ekstraktima su imali puno veći ukupni udio fenola i antioksidativnu aktivnost u usporedbi s kontrolnim uzorkom, što je bilo i za očekivat pošto su ekstrakti bogati fenolima. Tijekom skladištenja smanjenje sadržaja fenola, antocijana i antioksidativne aktivnosti pojavilo se u većem ili manjem opsegu, ovisno o tipu dodanog ekstrakta. Sadržaj antocijana u kontrolnom uzorku je bio 119, 95 mg/L. Uzorci s dodatkom bioflavonoida, lista masline, kore bora PE 5:1 i crnog vina PE 4:1 su imali niži (od 103, 44 do 118, 84 mg/L), dok su ostali uzorci imali viši (od 131, 99 do 135, 57mg/L) udio antocijana u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Nakon skladištenja, smanjenje sadržaja antocijana je bilo popračeno povećanjem postotka polimerne boje, izuzev uzoraka u koje je dodan ekstrakt zelenog čaja. Zagrijavanjem uzoraka pratio se utjecaj dodanih ekstrakata na termičku degradaciju antocijana. Povećanjem temperature opažen je pad sadržaj antocijana, a najveći sadržaj imali su uzorci s dodatkom lista masline (75, 77 mg/L) i zelenog čaja (75, 52 mg/L).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Blanka
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bilić, B. (2011) 'UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Blanka}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {antocijani, fenoli, antioksidativna aktivnost, ekstrakti}, title = {UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE}, keyword = {antocijani, fenoli, antioksidativna aktivnost, ekstrakti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Blanka}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {anthocyanins, phenols, antioxidant activity, extracts}, title = {INFLUENCE OF DIFFERENT EXTRACTS ADDITION ON ANTHOCYANIN CONTENT IN BLACKBERRY JUICE}, keyword = {anthocyanins, phenols, antioxidant activity, extracts}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font