Pregled bibliografske jedinice broj: 557128
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 557128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA BILJNIH EKSTRAKATA NA STABILNOST ANTOCIJANA SOKA KUPINE
(INFLUENCE OF DIFFERENT EXTRACTS ADDITION ON ANTHOCYANIN CONTENT IN BLACKBERRY JUICE)
Autori
Bilić, Blanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.11
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
antocijani; fenoli; antioksidativna aktivnost; ekstrakti
(anthocyanins; phenols; antioxidant activity; extracts)
Sažetak
Cilj ovog rada bilo je ispitivanje utjecaja dodavanja različitih ekstrakata na ukupan sadržaj fenola, antocijana, antioksidativnu aktivnosti i postotak polimerne boje soka kupine tijekom 52 dana skladištenja pri 4°C. Sadržaj antocijana u kontrolnom uzorku (sok kupine bez dodatka ekstrakta) bio je 149, 91 mg/L. Uzorci u koje su dodani ekstrakti lista masline, kore bora PE 5:1 i PE 95%, zelenog čaja, crnog vina PE 30% i PE 4:1 i bioflavonoda su imali viši udio antocijana (od 152, 42 do 161, 19 mg/L) u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Uzorci s dodanim ekstraktima su imali puno veći ukupni udio fenola i antioksidativnu aktivnost u usporedbi s kontrolnim uzorkom, što je bilo i za očekivat pošto su ekstrakti bogati fenolima. Tijekom skladištenja smanjenje sadržaja fenola, antocijana i antioksidativne aktivnosti pojavilo se u većem ili manjem opsegu, ovisno o tipu dodanog ekstrakta. Sadržaj antocijana u kontrolnom uzorku je bio 119, 95 mg/L. Uzorci s dodatkom bioflavonoida, lista masline, kore bora PE 5:1 i crnog vina PE 4:1 su imali niži (od 103, 44 do 118, 84 mg/L), dok su ostali uzorci imali viši (od 131, 99 do 135, 57mg/L) udio antocijana u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Nakon skladištenja, smanjenje sadržaja antocijana je bilo popračeno povećanjem postotka polimerne boje, izuzev uzoraka u koje je dodan ekstrakt zelenog čaja. Zagrijavanjem uzoraka pratio se utjecaj dodanih ekstrakata na termičku degradaciju antocijana. Povećanjem temperature opažen je pad sadržaj antocijana, a najveći sadržaj imali su uzorci s dodatkom lista masline (75, 77 mg/L) i zelenog čaja (75, 52 mg/L).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek