Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55581

Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju


Šantek, Božidar
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju // Svijet Piva, 3 (1998), 18; 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 55581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju
(Influence of water on the preparation, efficiency and consumption of agents for cleaning and disinfection)

Autori
Šantek, Božidar

Izvornik
Svijet Piva (1330-7843) 3 (1998), 18; 6-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
voda; čišćenje; dezinfekcija

Sažetak
U pivarstvu se troše veliki volumeni vode za čišćenje i pranje, kao i velike količine sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Potrošnja vode se može optimizirati, ako se uzme u obzir utjecaj sastojaka vode na aktivne supstance sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Tipične nečistoće u pivarstvu su uglavnom zaostaci sirovina (sladna prekrupa, kukuruzna krupica ili hmelj), međuproizvoda (sladovina),gotovog proizvoda (pivo) ili nusproizvoda (kvasac), na tehnološkoj opremi, ambalaži i ostalim površinama. Navedene nečistoce uglavnom sadrže slijedeće sastojke: proteine, masti ili ulja, ugljikohidrate, pektine, tanine, smole (hmeljne smole), soli i mineralne nakupine (kao što su vodeni kamenac (Ca-Mg-karbonat), pivski kamenac (Ca-oksalat) ili korozija na tehnološkoj opremi (Fe-oksid)). Zbog visokih higijenskih zahtjeva za prehrambene proizvode, pa tako i za pivo, procese čišćenja i dezinfekcije treba razmatrati kao povezane dijelove higijenskog koncepta, a njihovu provedbu izvoditi odvojeno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Šantek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šantek, Božidar
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju // Svijet Piva, 3 (1998), 18; 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Šantek, B. (1998) Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Svijet Piva, 3 (18), 6-12.
@article{article, author = {\v{S}antek, Bo\v{z}idar}, year = {1998}, pages = {6-12}, keywords = {voda, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, dezinfekcija}, journal = {Svijet Piva}, volume = {3}, number = {18}, issn = {1330-7843}, title = {Utjecaj vode na pripremu, u\v{c}inkovitost i potro\v{s}nju sredstava za \v{c}i\v{s}\'{c}enje i dezinfekciju}, keyword = {voda, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, dezinfekcija} }
@article{article, author = {\v{S}antek, Bo\v{z}idar}, year = {1998}, pages = {6-12}, keywords = {}, journal = {Svijet Piva}, volume = {3}, number = {18}, issn = {1330-7843}, title = {Influence of water on the preparation, efficiency and consumption of agents for cleaning and disinfection}, keyword = {} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font