Pregled bibliografske jedinice broj: 55581
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju // Svijet Piva, 3 (1998), 18; 6-12 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 55581 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vode na pripremu, učinkovitost i potrošnju sredstava za čišćenje i dezinfekciju
(Influence of water on the preparation, efficiency and consumption of agents for cleaning and disinfection)
Autori
Šantek, Božidar
Izvornik
Svijet Piva (1330-7843) 3
(1998), 18;
6-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
voda; čišćenje; dezinfekcija
Sažetak
U pivarstvu se troše veliki volumeni vode za čišćenje i pranje, kao i velike količine sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Potrošnja vode se može optimizirati, ako se uzme u obzir utjecaj sastojaka vode na aktivne supstance sredstava za čišćenje i dezinfekciju.
Tipične nečistoće u pivarstvu su uglavnom zaostaci sirovina (sladna prekrupa, kukuruzna krupica ili hmelj), međuproizvoda (sladovina),gotovog proizvoda (pivo) ili nusproizvoda (kvasac), na tehnološkoj opremi, ambalaži i ostalim površinama. Navedene nečistoce uglavnom sadrže slijedeće sastojke: proteine, masti ili ulja, ugljikohidrate, pektine, tanine, smole (hmeljne smole), soli i mineralne nakupine (kao što su vodeni kamenac (Ca-Mg-karbonat), pivski kamenac (Ca-oksalat) ili korozija na tehnološkoj opremi (Fe-oksid)). Zbog visokih higijenskih zahtjeva za prehrambene proizvode, pa tako i za pivo, procese čišćenja i dezinfekcije treba razmatrati kao povezane dijelove higijenskog koncepta, a njihovu provedbu izvoditi odvojeno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058402
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Šantek
(autor)