Pregled bibliografske jedinice broj: 55570
Konzerviranje voća i povrća (blagim) netoplinskim postupcima
Konzerviranje voća i povrća (blagim) netoplinskim postupcima // XV. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Plijestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica (ur.).
Zagreb, 1999. str. 93-102 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 55570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje voća i povrća (blagim) netoplinskim postupcima
(Fruits and vegetables processing (slightly)nonthermal methods)
Autori
Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
XV. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
/ Plijestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica - Zagreb, 1999, 93-102
Skup
XV. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 21.01.1999. - 23.01.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voće; povrće; minimalno procesiranje; netoplinske metode
(fruits; vegetables; minimally processing; nonthermal methods)
Sažetak
U članku je opisana tehnologija minimalnog tj. blagog procesiranja voća i povrća s kratkim opisom važnijih metoda netoplinskog konzerviranja (primjena visokog tlaka, pulsirajućeg električnog polja visokog napona, promjenjivog magnetskog polja, pulsirajućeg svijetla visokog napona i ionizirajućeg zračenja). Opisani su zahtjevi koje sirovina treba zadovoljiti te ističe važnost njezinih senzorskih svojstava i higijenske ispravnosti. Trajnost minimalno procesiranog voća i povrća ovisi osobito o mikrobiološkoj i senzorskoj stabilnosti. Takvi se proizvodi mogu čuvati 10 pa i više dana do distribucije i uporabe.
Izvorni jezik
Hrvatski