Pregled bibliografske jedinice broj: 555170
Ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava različitih genotipa pšenice s osječkog područja uroda 2008., 2009. i 2010. godine
Ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava različitih genotipa pšenice s osječkog područja uroda 2008., 2009. i 2010. godine, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 555170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava različitih genotipa pšenice s osječkog područja uroda 2008., 2009. i 2010. godine
(Examination of the rheological and chemical properties of different wheat genotypes from the osijek area yield 2008, 2009 and 2010.)
Autori
Kobaš, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
77
Mentor
Jukić, Marko
Neposredni voditelj
Horvat, Daniela
Ključne riječi
pšenica; reološka i kemijska svojstva tijesta; gluten; farinograf; ekstenzograf
(wheat; rheological and chemical properties of dough; gluten; farinograph; extensograph)
Sažetak
U radu je provedeno ispitivanje reoloških i kemijskih svojstava deset različitih genotipa pšenice s područja Osječko-baranjske županije tijekom 2008., 2009. i 2010. godine. Ispitivanje je provedeno na sljedećim sortama pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek: Osječka šišulja (U1), Žitarka, Srpanjka, Golubica, Soissons, Sana, Renata, Felix, Zlata i Divana. Reološka svojstva tijesta su ispitana na Brabenderovom farinografu i ekstenzografu. Ispitana kemijska svojstva su: udio proteina na Infratecu, gluten indeks na Glutomaticu, broj padanja na uređaju za određivanje broja padanja po Hagberg-Pertenu i sedimentacijska vrijednost na uređaju za određivanje sedimentacijske vrijednosti po Zelenyu. Provedena je analiza i usporedba dobivenih vrijednosti za pojedina svojstva tijekom tri godine. Također, napravljena je usporedba srednjih vrijednosti pojedinačno za svako svojstvo tijekom 2008., 2009. i 2010. godine. Na kraju rada postavljena je korelacija svih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek