Pregled bibliografske jedinice broj: 555143
Kvaliteta, nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost kruha
Kvaliteta, nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost kruha, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 555143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta, nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost kruha
(The quality, nutrition value and health correctness of bread)
Autori
Tomić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.10
Godina
2011
Stranica
32
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
tehnološki proces proizvodnje; hranjivi sastojci; zdravstvena ispravnost
(technologically production process; feedable ingridients; health correctness)
Sažetak
Kruh kao pekarski proizvod dobiva se miješanjem, oblikovanjem i pečenjem tijesta od mlinskih proizvoda pšenice i drugih žitarica i njihovih mješavina, vode ili druge dopuštene tekućine. Na kvalitetu kruha utječu: kvaliteta brašna, dodane sirovine, tehnološki proces proizvodnje, način pakiranja i skladištenja. U zemljama nižeg standarda najviše konzumirana namirnica je kruh, i to bijeli kruh, koji je siromašan s mineralima, vitaminima, polinezasićenim masnim kiselina i drugim hranjivim sastojcima, za razliku od crnog graham kruha. Zbog toga se sve više nastoji obogatiti bijeli kruh deficitarim tvarima koje su neophodne za ljudski organizam. Kruh predstavlja dobru podlogu za razvoj mirkoorganizama. Nakon pečenja se stvaraju uvjeti za razvoj termflinih mirkoorganizama a tijekom skladištenja može doći do kontaminacije gljivicama i plijesnima. Kako bi se produžila trajnost kruha i očuvala njegova zdravstvena ispravnost potrebno je korisiti metode i sredstva za sprječavanje razvoja mikroorganizama te osigurati pravilno pakiranje i skladištenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)